“Убиство у Месопотамији” поново пред читаоцима

А. Г.
“Убиство у Месопотамији” поново пред читаоцима

БАЊАЛУКА – Роман “Убиство у Месопотамији” славне ауторке Агате Кристи појавиће се у новом издању на српском језику, а ријеч је о дјелу из серијала “Случајеви Херкула Поароа”.

Издавач, београдска “Лагуна”, подсјећа да је Агата Кристи најобјављиванија ауторка свих времена. Једино Библија и Шекспиров опус премашују укупни тираж њених дјела – продато их је милијарду на енглеском језику и још милијарду у преводу на стотину других језика.

Радња романа прати Ејми Ледеран која стиже у ирачку пустињу да његује обољелу жену славног америчког археолога и схвата да није ни приближно припремљена за ситуацију коју је ту затекла. Госпођа Лајднер има бизарне визије, плаху нарав и због нечег је смртно преплашена.

У веома напетој атмосфери дома Лајднерових све кулминира када се догоди убиство. Само једна кап крви биће траг који ће Херкула Поароа послати на путовање пустињом у потрази за рјешењем мистерије нетипичне пацијенткиње.

Инспирацију за догађаје и ликове овог романа Агата Кристи је добила 1936. године када је пратила супруга Макса Малована на његовим археолошким ископавањима.

Она је написала осамдесет детективских романа и збирки прича, деветнаест позоришних комада, два мемоарска дјела и шест љубавних романа под псеудонимом Мери Вестмакот.

У писању детективске прозе први пут се опробала док је за вријеме Првог свјетског рата радила у једном болничком диспанзеру. Већ у свом првенцу, насловљеном “Тајанствени догађај у Стајлсу”, створила је сада легендарног Херкула Поароа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана