“Ubistvo u Mesopotamiji” ponovo pred čitaocima

A. G.
“Ubistvo u Mesopotamiji” ponovo pred čitaocima

BANjALUKA – Roman “Ubistvo u Mesopotamiji” slavne autorke Agate Kristi pojaviće se u novom izdanju na srpskom jeziku, a riječ je o djelu iz serijala “Slučajevi Herkula Poaroa”.

Izdavač, beogradska “Laguna”, podsjeća da je Agata Kristi najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspirov opus premašuju ukupni tiraž njenih djela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika.

Radnja romana prati Ejmi Lederan koja stiže u iračku pustinju da njeguje oboljelu ženu slavnog američkog arheologa i shvata da nije ni približno pripremljena za situaciju koju je tu zatekla. Gospođa Lajdner ima bizarne vizije, plahu narav i zbog nečeg je smrtno preplašena.

U veoma napetoj atmosferi doma Lajdnerovih sve kulminira kada se dogodi ubistvo. Samo jedna kap krvi biće trag koji će Herkula Poaroa poslati na putovanje pustinjom u potrazi za rješenjem misterije netipične pacijentkinje.

Inspiraciju za događaje i likove ovog romana Agata Kristi je dobila 1936. godine kada je pratila supruga Maksa Malovana na njegovim arheološkim iskopavanjima.

Ona je napisala osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorišnih komada, dva memoarska djela i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot.

U pisanju detektivske proze prvi put se oprobala dok je za vrijeme Prvog svjetskog rata radila u jednom bolničkom dispanzeru. Već u svom prvencu, naslovljenom “Tajanstveni događaj u Stajlsu”, stvorila je sada legendarnog Herkula Poaroa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana