Тривићева отворила Међународне књижевне сусрете

Срна
Тривићева отворила Међународне књижевне сусрете

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци Међународне књижевне сусрете у оквиру којих ће се представити више од 40 домаћих и страних писаца.


Тривићева је истакла значај ове манифестације, која ће угостити писце из 13 земаља свијета, у промоцији писане ријечи и културе читања на међународном нивоу.

“Ови сусрети су мјесто гдје се сусрећу писци, пјесници, али и издавачи, са жељом да заједничком сарадњом створе нову вриједност”, рекла је Тривићева у обраћању током отварања манифестације.

Она је додала да је књижевност оличење друштва и народа, те да Министарство са задовољством подржава ову, али и све друге манифестације које се односе на књижевност и издаваштво.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да је ова манифестација јединствена прилика да се у Бањалуци угосте значајна имена свјетске књижевности.

“Осим тога, ово је прилика и да ми представимо наша достигнућа и наше потенцијале широј јавности, те да ухватимо корак са свјетским трендовима”, рекао је Бјелошевић.

Према његовим ријечима, овогодишњи жири Удружења књижевника једногласно је донио одлуку да се књижевна награда овогодишњих сусрета буде додјељена угледном писцу Ђорђу Лингваглоси из Рима.

“Највеће међународно књижевно признање Удружења књижевника Републике Српске подразумијева и објављивање књиге изабраних пјесама у издавачкој дјелатности Удружења”, рекао је Бјелошевић.

Он је напоменуо да ће на свечаном затварању у уторак, 17. септембра, 40 пјесника говорити своје пјесме о води, традиционално бити одржана у Крупи на Врбасу.

“Они ће, такође, у свијет послати пјесничку поруку мира, симболично пуштајући у Крупу пјесме учесника о води, а које ће у импровизованој боци поринути у ријеку овогодишњи добитник Ђорђо Линваглоса”, рекао је Бјелошевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана