Trivićeva otvorila Međunarodne književne susrete

Srna
Trivićeva otvorila Međunarodne književne susrete

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci Međunarodne književne susrete u okviru kojih će se predstaviti više od 40 domaćih i stranih pisaca.


Trivićeva je istakla značaj ove manifestacije, koja će ugostiti pisce iz 13 zemalja svijeta, u promociji pisane riječi i kulture čitanja na međunarodnom nivou.

“Ovi susreti su mjesto gdje se susreću pisci, pjesnici, ali i izdavači, sa željom da zajedničkom saradnjom stvore novu vrijednost”, rekla je Trivićeva u obraćanju tokom otvaranja manifestacije.

Ona je dodala da je književnost oličenje društva i naroda, te da Ministarstvo sa zadovoljstvom podržava ovu, ali i sve druge manifestacije koje se odnose na književnost i izdavaštvo.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je ova manifestacija jedinstvena prilika da se u Banjaluci ugoste značajna imena svjetske književnosti.

“Osim toga, ovo je prilika i da mi predstavimo naša dostignuća i naše potencijale široj javnosti, te da uhvatimo korak sa svjetskim trendovima”, rekao je Bjelošević.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji žiri Udruženja književnika jednoglasno je donio odluku da se književna nagrada ovogodišnjih susreta bude dodjeljena uglednom piscu Đorđu Lingvaglosi iz Rima.

“Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti Udruženja”, rekao je Bjelošević.

On je napomenuo da će na svečanom zatvaranju u utorak, 17. septembra, 40 pjesnika govoriti svoje pjesme o vodi, tradicionalno biti održana u Krupi na Vrbasu.

“Oni će, takođe, u svijet poslati pjesničku poruku mira, simbolično puštajući u Krupu pjesme učesnika o vodi, a koje će u improvizovanoj boci porinuti u rijeku ovogodišnji dobitnik Đorđo Linvaglosa”, rekao je Bjelošević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana