Тривић: Институционално помоћи развој књижевне сцене

Срна
Тривић: Институционално помоћи развој књижевне сцене

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске опредијељено је да институционално помогне развој књижевне сцене у Српској, јачајући издавачку дјелатност и књижевно стваралаштво, те стављајући писца на пиједестал друштвеног поштовања, рекла је ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је на отварању Конференције "Књижевност данас и сутра" истакла да се једино јачањем књижевне сцене и афирмацијом домаћих аутора, као и његовањем културног идентитета кроз културу читања, јача и истовремено чува национални идентитет, што је и обавеза институција.

"С циљем афирмације и популаризације књижевности и издаваштва Републике Српске Министарство издваја средства за објављивање нових дјела, превођење дјела домаће књижевности на стране језике, представљање издавачке продукције на међународним сајмовима, као и подршку књижевним манифестацијама, те откуп књига који се од 2013. године спроводи бијенално", рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, циљ је да се увежу све сегменти управљања књижевном дјелатношћу у Српској, те да ојача улога Удружења књижевника Републике Српске.

Књижевник Тања Ступар Трифуновић рекла је да ће се на конференцији покушати дефинисати који су то проблеми, као и пронаћи рјешења, како би се побољшао положај књижевника.

"Једно од могућих рјешења јесте да се домаћи аутори и ствараоци препознају као неко ко је креатор културног живота, јер имамо ситуацију да су управо они најневидљивији у друштву у којем се бавимо културом", рекла је Трифуновићева.

Она сматра да је вријеме да се то промијени и да се књижевницима да значај који заслужују и буду присутнији у друштвеном животу.

Директор издавачке куће "Имприматур" Борис Максимовић рекао је да стање у издаваштву у Републици Српској није добро, те да постоји много простора за побољшање.

"Добро је што постоји добра воља да се то стање поправи, те ћемо данас анализирати садашње стање, те предложити будуће правце развоја", рекао је Максимовић.

Конференцији, коју организује Министарство просвјете и културе Републике Српске, присуствују књижевници, представници издавачких кућа, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, студенти и професори са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци, директори најважнијих књижевних манифестација, као и представници медијских кућа.

Планирана су четири тематска панела - "Положај књижевности", "Издаваштво у Републици Српској", "Промоција књижевности" и "Набавка библиотечке грађе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана