Trivić: Institucionalno pomoći razvoj književne scene

Srna
Trivić: Institucionalno pomoći razvoj književne scene

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske opredijeljeno je da institucionalno pomogne razvoj književne scene u Srpskoj, jačajući izdavačku djelatnost i književno stvaralaštvo, te stavljajući pisca na pijedestal društvenog poštovanja, rekla je resorni ministar Natalija Trivić.

Trivićeva je na otvaranju Konferencije "Književnost danas i sutra" istakla da se jedino jačanjem književne scene i afirmacijom domaćih autora, kao i njegovanjem kulturnog identiteta kroz kulturu čitanja, jača i istovremeno čuva nacionalni identitet, što je i obaveza institucija.

"S ciljem afirmacije i popularizacije književnosti i izdavaštva Republike Srpske Ministarstvo izdvaja sredstva za objavljivanje novih djela, prevođenje djela domaće književnosti na strane jezike, predstavljanje izdavačke produkcije na međunarodnim sajmovima, kao i podršku književnim manifestacijama, te otkup knjiga koji se od 2013. godine sprovodi bijenalno", rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, cilj je da se uvežu sve segmenti upravljanja književnom djelatnošću u Srpskoj, te da ojača uloga Udruženja književnika Republike Srpske.

Književnik Tanja Stupar Trifunović rekla je da će se na konferenciji pokušati definisati koji su to problemi, kao i pronaći rješenja, kako bi se poboljšao položaj književnika.

"Jedno od mogućih rješenja jeste da se domaći autori i stvaraoci prepoznaju kao neko ko je kreator kulturnog života, jer imamo situaciju da su upravo oni najnevidljiviji u društvu u kojem se bavimo kulturom", rekla je Trifunovićeva.

Ona smatra da je vrijeme da se to promijeni i da se književnicima da značaj koji zaslužuju i budu prisutniji u društvenom životu.

Direktor izdavačke kuće "Imprimatur" Boris Maksimović rekao je da stanje u izdavaštvu u Republici Srpskoj nije dobro, te da postoji mnogo prostora za poboljšanje.

"Dobro je što postoji dobra volja da se to stanje popravi, te ćemo danas analizirati sadašnje stanje, te predložiti buduće pravce razvoja", rekao je Maksimović.

Konferenciji, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, prisustvuju književnici, predstavnici izdavačkih kuća, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, studenti i profesori sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, direktori najvažnijih književnih manifestacija, kao i predstavnici medijskih kuća.

Planirana su četiri tematska panela - "Položaj književnosti", "Izdavaštvo u Republici Srpskoj", "Promocija književnosti" i "Nabavka bibliotečke građe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana