Трилери међу најчитанијим у Народној и универзитетској библиотеци РС

Илијана Божић
Трилери међу најчитанијим у Народној и универзитетској библиотеци РС

БАЊАЛУКА - Серијал о Харију Хулеу Јуа Несбеа, “Жена у кавезу” Јуси Адлер Олсен, “Хипнотизер” Лаша Кеплера, те трилогија “Миленијум” Стига Лашона најчитанији су трилери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

У посљедње вријеме трилери су међу најчитанијим жанровима, а библиотекарка у НУБ РС Лана Шаула издвојила је за “Глас Српске” десет најчитанијих објашњавајући разлоге због којих читаоци траже трилере. Поред наведених на тој листи су књиге “Убице без лица” Хенинга Манкела, “Анђео у шуми” Самуела Бјерка, “Деца зла” Миодрага Мајића, “Дечак из шуме” Харлана Кобена, али и серијал о детективу Максу Вулфу Тонија Парсонса, те “Шаптач” Доната Каризија.

- Ове бих трилере навела уколико бисмо се ограничили на десет наслова. Међутим, из библиотеке се позајмљују и трилери многих других аутора, нарочито скандинавских, америчких и енглеских, а читају се и други романи наведених писаца - објаснила је Шаула.

Примјетно је да су међу најтраженијима дефинитивно скандинавски писци, а како је казала Шаула могуће је да читаоцима привлачи пажњу то што најсрећније, најуређеније и најмирније земље свијета обилују мрачним убиствима у својој литератури.

Додала је да је у Скандинавији овај жанр популаран већ дуги низ година међу читаоцима, те да се велики број писаца из тог подручја одлучује управо за писање криминалистичких романа и трилера.

- Неки су почели књижевну каријеру писањем романа у другом жанру, али се испоставило да трилери носе највише зараде и успјеха. Наравно, не можемо то свести само на зараду, примјетни су одређени квалитети и посебност коју носе скандинавски у односу на друге трилере. Туробна и неприродно мирна атмосфера идиличних скандинавских пејзажа бива прекинута неким језивим злочином и тада су читаоци шокирани и намамљени да прате даљи ток радње - казала је она.

Објаснила је да се скандинавски писци често не задовољавају грађењем површних ликова, те да били они “добри” или “лоши момци”, одликује их дубина и сложенија карактеризација, што доприноси томе да читаоцима више прирасту за срце.

- Разлози због којих неко посеже за трилерима су индивидуални и зависе од саме личности и профила читаоца, али неспорно је да трилере, ако су добро написани, одликују узбудљива радња, напетост и преокрети, због чега држе пажњу, јако се брзо читају и добра су разонода - испричала је она.

Према њеним ријечима велики број људи нема много времена у току дана за читање, те да им стога сигурно одговарају поменуте особине овог жанра.

- Оно што је такође привлачно јесте та мистерија у средишту збивања коју је неопходно ријешити па читалац више није пасивни посматрач радње, већ на неки начин учествује у откривању починиоца злочина и тестира своје способности закључивања - истакла је Шаула.

Додала је да трилери пружају прилику да истражујемо мрачне стране свијета и људске природе без излагања реалној опасности.

Препоруке

Лана Шаула је препоручила  љубитељима крими-романа и трилера роман “Сњешко” Јуа Несбеа, те књигу “Човјек од кестена” данског писца Сорена Свејструпа, који ју је одушевио неочекиваним расплетом.

- Такође, америчка ауторка Џилијен Флин написала је занимљив роман са неочекиваним обртом који у исто вријеме прати посебно мучан однос између мајке и кћерке. Ријеч је о књизи “Оштри предмети”- рекла је она.

Такође, њен приједлог за читање у овом периоду је и књига “Штефица Цвек у раљама живота” Дубравке Угрешић.

- Она ми је пала на памет као својеврстан антипод божићних љубавних филмова који су се приказивали на телевизији у посљедња два мјесеца. Ова књига на веома хумористичан начин пародира класичне љубавне приче и вјерујем да ће се од срца насмијати свако ко је прочита - додала је Шаула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана