Стиже књига “Отети Запад - Трагедија Средње Европе” Милана Кундере

Приредила: Илијана Божић
Стиже књига “Отети Запад - Трагедија Средње Европе” Милана Кундере

БЕОГРАД - Књига “Отети Запад - Трагедија Средње Европе”, која садржи два стара есеја Милана Кундере, стиже пред читаоце током фебруара у издању “Лагуне”.

Ријеч је о краткој збирци Кундериних бриљантних раних есеја која нам нуди јединствен увид у турбулентну историју Средње Европе током хладног рата, периода када је свијет био подијељен између западних либералних и источних комунистичких режима. Књигу је на српски језик превела Мира Вуковић.

У јуну 1967. године, након Солжењициновог отвореног писма о цензури у СССР-у, у Чехословачкој је одржан Четврти конгрес Савеза писаца. На самом отварању Конгреса Милан Кундера изнео је историјски говор упућен идеолошким цензорима, које назива “вандалима”, проницљив говор који је инспирисао многе, поставши претеча Прашког пролећа 1968. године.

“Ако погледамо судбину младе чешке нације, и уопштеније “малих народа”, јасно је - изјављује Кундера - да опстанак једног народа зависи од снаге његових културних вредности, што захтева одбацивање било каквог мешања идеолога режима” - наведено је у опису књиге на страници издавача.

Како наводе, есеј је из 1983. године и написан је на француском у доба кад је Кундера већ дуже од деценије био у егзилу с друге стране хладноратовске гвоздене завјесе, те се надовезује на говор из 1967.

- Са жестином коју јасноћа аргумента не успева да прикрије, Кундера оптужује Запад у име Средње Европе (Мађарске, Пољске, Чехословачке), која му по својој културној традицији потпуно и одувек припада, али коју тај исти Запад види једино кроз политички режим, дакле само као део Источног блока, а не као отети део и само средиште западне културе - саопштено је из “Лагуне”.

Додали су да књига “Отети Запад” није тек историјски документ, она је и дубоко филозофско размишљање о идентитету, култури и политици.

- Кундерина аргументација о “малим народима” којима прети нестанак, посебно у светлу глобализације као и скорашњих геополитичких догађаја попут руско-украјинског рата, наглашава трајну важност ових тема - закључили су у опису књиге.

О писцу

Милан Кундера био је познати писац чешког поријекла, који је преминуо прошле године у Паризу. Оставио је велики траг у европској и свјетској књижевности. Његова најпознатија дјела су романи “Шала”, “Неподношљива лакоћа постојања”, “Смијешне љубави” и други.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана