Стиже Кафкин “Замак” у новом издању

И. Б.
Стиже Кафкин “Замак” у новом издању

БАЊАЛУКА - “Замак” је најлепши и можда најемотивнији Кафкин роман - писао је часопис “Гардијан”, а ово дјело чувеног писца Франца Кафке од данас је доступно читаоцима у новом “Лагунином” издању.

Роман “Замак” на српски језик превео је Предраг Милојевић. Иако један вијек раздваја данашњег читаоца од овог Кафкиног дјела оно што нам оно доноси је актуелно у свим временима и баш у томе се огледа његова величина. Питања о човјековом мјесту у свијету и сврси његовог живота који протиче у безобзирном државном систему и борби за егзистенцију су актуелна и данас.

- Франц Кафка нас дестабилизује својом прозом у којој баналност свакодневице поприма обрисе необичног сна или бајке. Његови јунаци се врте у круг, покушавајући да постигну нешто за шта им је потребно одобрење ауторитета пред којим је свака индивидуалност безначајна и потиснута - наведено је у опису романа на сајту “Лагуне”.

Роман почиње доласком главног јунака К. у сеоце подно замка, из којег се, како изгледа, управља сеоским животом и пословима. К. наилази на низ препрека, непознаница и незадовољстава док покушава да допре до замка, да би обавио посао који га је тамо и довео. Нестрпљив је, жели да му се испуне права, он је одговоран појединац, што би нарушило утврђени поредак у селу. Зато је у очима сељана апсурдна појава, странац и уљез.

- Док К. води битку са невидљивом бирократијом, наслућујемо да је реч о нечему много дубљем, важнијем, да смо сведоци исконске борбе са болом, самоћом и жељом да се буде са другим - саопштили су из “Лагуне”.

Говорећи о овом дјелу Џонатан Летем је истакао да је читање Кафке мапирање интензивног личног односа према пишчевим величанственим и застрашујућим загонеткама.

Из “Гардијана” су навели: “Ово је Кафкино највеће дело, јер најбоље испуњава његову максиму да књига треба да буде секира за разбијање залеђеног мора у нама”.

Замак је заправо симбол ирационалног страха који се увукао у душе обичних људи, а који не мимоилази ни главног јунака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана