Stiže Kafkin “Zamak” u novom izdanju

I. B.
Stiže Kafkin “Zamak” u novom izdanju

BANjALUKA - “Zamak” je najlepši i možda najemotivniji Kafkin roman - pisao je časopis “Gardijan”, a ovo djelo čuvenog pisca Franca Kafke od danas je dostupno čitaocima u novom “Laguninom” izdanju.

Roman “Zamak” na srpski jezik preveo je Predrag Milojević. Iako jedan vijek razdvaja današnjeg čitaoca od ovog Kafkinog djela ono što nam ono donosi je aktuelno u svim vremenima i baš u tome se ogleda njegova veličina. Pitanja o čovjekovom mjestu u svijetu i svrsi njegovog života koji protiče u bezobzirnom državnom sistemu i borbi za egzistenciju su aktuelna i danas.

- Franc Kafka nas destabilizuje svojom prozom u kojoj banalnost svakodnevice poprima obrise neobičnog sna ili bajke. Njegovi junaci se vrte u krug, pokušavajući da postignu nešto za šta im je potrebno odobrenje autoriteta pred kojim je svaka individualnost beznačajna i potisnuta - navedeno je u opisu romana na sajtu “Lagune”.

Roman počinje dolaskom glavnog junaka K. u seoce podno zamka, iz kojeg se, kako izgleda, upravlja seoskim životom i poslovima. K. nailazi na niz prepreka, nepoznanica i nezadovoljstava dok pokušava da dopre do zamka, da bi obavio posao koji ga je tamo i doveo. Nestrpljiv je, želi da mu se ispune prava, on je odgovoran pojedinac, što bi narušilo utvrđeni poredak u selu. Zato je u očima seljana apsurdna pojava, stranac i uljez.

- Dok K. vodi bitku sa nevidljivom birokratijom, naslućujemo da je reč o nečemu mnogo dubljem, važnijem, da smo svedoci iskonske borbe sa bolom, samoćom i željom da se bude sa drugim - saopštili su iz “Lagune”.

Govoreći o ovom djelu Džonatan Letem je istakao da je čitanje Kafke mapiranje intenzivnog ličnog odnosa prema piščevim veličanstvenim i zastrašujućim zagonetkama.

Iz “Gardijana” su naveli: “Ovo je Kafkino najveće delo, jer najbolje ispunjava njegovu maksimu da knjiga treba da bude sekira za razbijanje zaleđenog mora u nama”.

Zamak je zapravo simbol iracionalnog straha koji se uvukao u duše običnih ljudi, a koji ne mimoilazi ni glavnog junaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana