Славни пjесник добија писма и 127 година послије смрти

Б92
Славни пjесник добија писма и 127 година послије смрти

Француски пјесник Артур Рембо, који је преминуо прије 127 година, и даље добија писма која му убацују обожаваоци у пожутјело поштанско сандуче на улазу у гробље Шарлвил-Мезијер, гдје је пјесник сахрањен.

Гробар Бернар Колен одржава Рембоов гроб 37 година и, како је рекао, најмање три писма недјељно буду убачена у поштанско сандуче са именом пјесника. Колен је у изјави Франс пресу прочитао нека од писама у којима се поред великог поштовања према пјеснику наводе и свакодневне активности, чак и неприлике кроз које људи пролазе.

“Проналазио сам писма која су ме мало уплашила. Људи се повјеравају Рембоу, говоре му о патњи и обраћају му се као да је жив”, рекао је гробар.

Колен је рекао да од познатих умјетника, америчка пјевачица Пети Смит редовно посјећује гроб када је у пролазу.

Гробар у старим кутијама за ципеле чува све што оставе посјетиоци, од медаља, бижутерије, до паклица цигарета и боца алкохола.

Рембо (1854-1891) био је представник покрета декаденције и имао је јак утицај на савремену књижевност, музику и умјетност. Аутор је пјесме “Пијани брод” и све његове пјесме које су ушле у антологију француске књижевности, написане за вријеме тинејџерског доба пјесника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана