Сјећање на златну генерацију Мостараца

Илијана Божић
Сјећање на златну генерацију Мостараца

МОСТАР - Изложбом документарне грађе под називом “Мостарски књижевни круг” аутора Златка Сердаревића, у Владичином двору у Мостару завршене су овогодишње, 101. “Шантићеве вечери поезије”.

На 12 панела приказане су активности мостарских књижевника и пјесника који су списатељским и издавачким радом, те сарадњом са познатим књижевницима из цијеле регије, Мостар сврстали у највеће културне центре крајем 19. и почетком 20. вијека.

Аутор изложбе Златко Сердаревић казао је да је овом поставком покушао да пружи назнаке колосалног и импресивног дјела на пољу културе које је једна изврсна генерација остварила у поменутом периоду.

- Изложба има циљ да нас подсјети на то славно доба. То је била златна генерација Мостараца, која је тај град повезала са Европом и уздигла га на највиши ниво који је у културној историји града забиљежен - рекао је Сердаревић.

Објаснио је да је изложба замишљена тако да фрагментарно прикаже само један дио пута који је овај мостарски књижевни круг прошао, од младих дана па све до њиховог стасавања у велике књижевнике и пјеснике.

- Ово је само једна иницијација колико би требало тога изложити да у потпуности буде представљено све што су они урадили. Тај период Шантића, Ћоровића, Дучића, Шоле и Ђикића представља најблиставији дио културне историје града Мостара - навео је Сердаревић.

Овогодишње “Шантићеве вечери поезије” у Мостару биле су испуњене различитим културним садржајем и богатим програмом.

Предсједник мостарског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Сања Бјелица Шаговновић казала је да су организатори веома задовољни одржавањем манифестације.

- Имали смо изложбе, пјесничке вечери, представљање књига, предавања, три вечери биле су посвећене Алекси Шантићу, а додијељене су и “Просвјетине” стипендије “Владимир Ћоровић”, које је ове године добило 75 ученика и студената - навела је Шаговновићева и додала да је у оквиру манифестације почела и “Просвјетина” школа српског језика, историје и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана