Sjećanje na zlatnu generaciju Mostaraca

Ilijana Božić
Sjećanje na zlatnu generaciju Mostaraca

MOSTAR - Izložbom dokumentarne građe pod nazivom “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića, u Vladičinom dvoru u Mostaru završene su ovogodišnje, 101. “Šantićeve večeri poezije”.

Na 12 panela prikazane su aktivnosti mostarskih književnika i pjesnika koji su spisateljskim i izdavačkim radom, te saradnjom sa poznatim književnicima iz cijele regije, Mostar svrstali u najveće kulturne centre krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Autor izložbe Zlatko Serdarević kazao je da je ovom postavkom pokušao da pruži naznake kolosalnog i impresivnog djela na polju kulture koje je jedna izvrsna generacija ostvarila u pomenutom periodu.

- Izložba ima cilj da nas podsjeti na to slavno doba. To je bila zlatna generacija Mostaraca, koja je taj grad povezala sa Evropom i uzdigla ga na najviši nivo koji je u kulturnoj istoriji grada zabilježen - rekao je Serdarević.

Objasnio je da je izložba zamišljena tako da fragmentarno prikaže samo jedan dio puta koji je ovaj mostarski književni krug prošao, od mladih dana pa sve do njihovog stasavanja u velike književnike i pjesnike.

- Ovo je samo jedna inicijacija koliko bi trebalo toga izložiti da u potpunosti bude predstavljeno sve što su oni uradili. Taj period Šantića, Ćorovića, Dučića, Šole i Đikića predstavlja najblistaviji dio kulturne istorije grada Mostara - naveo je Serdarević.

Ovogodišnje “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru bile su ispunjene različitim kulturnim sadržajem i bogatim programom.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da su organizatori veoma zadovoljni održavanjem manifestacije.

- Imali smo izložbe, pjesničke večeri, predstavljanje knjiga, predavanja, tri večeri bile su posvećene Aleksi Šantiću, a dodijeljene su i “Prosvjetine” stipendije “Vladimir Ćorović”, koje je ove godine dobilo 75 učenika i studenata - navela je Šagovnovićeva i dodala da je u okviru manifestacije počela i “Prosvjetina” škola srpskog jezika, istorije i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana