Сарићу и Ћулафићу уручене награде “Светозар Ћоровић” за 2021. и 2020.

Срна
Сарићу и Ћулафићу уручене награде “Светозар Ћоровић” за 2021. и 2020.

БИЛЕЋА - Књижевна награда “Светозар Ћоровић” за ову годину вечерас је у Билећи уручена Петру Сарићу за роман “Клобук”, а за 2020. годину Миладину Ћулафићу за збирку приповиједака “Преко границе”.

Награде су уручене на свечаној академији у оквиру 23. “Ћоровићевих сусрета писаца” под називом “Српска проза данас”.

У име Сарића награду је примио Јован Делић, предсједник жирија за додјелу књижевне награде “Светозар Ћоровић”.

Награда Ћулафићу за 2020. годину уручили су начелник општине Билећа Веселин Вујовић и предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” из Билеће Гајо Парежанин, јер прошле године скуп није одржан због епидемије вируса корона.

Ћулафић је рекао новинарима да је почаствован књижевном наградом “Светозар Ћоровић” и да га посебно радује што ју је примио на свечаности у Билећи, јер је постојала могућност да му буде уручена у Београду, пошто “Ћоровићеви сусрети писаца” прошле године нису одржани.

Он је истакао да се посебно радује наставку ових сусрета и пожелио да још дуго трају, јер представљају и пријатељску спону између Херцеговине и Србије.

Ћулафић је рекао да је награђено дјело шири избор његових прича које је годинама дорађивао.

Он је нагласио да је веома важно његовати свој језик, који увијек дијели судбину народа.

За награђени роман “Клобук” жири је у образложењу навео да је Сарић тим романом високог књижевног квалитета свога досадашњег дјела потврдио изузетно сложеном романескном причом о животу српског народа источне Херцеговине у другој половини 19. вијека.

У роману се преплићу два кључна садржинска тока, при чему се један односи на породицу главног лика у његовом раном дјетињству и отпор српског народа турској власти, а у другом се послије фабулативног преокрета прати живот главног лика у Стамболу и повратак у Херцеговину на мјесто заповједника тврђаве Клобук крај Требиња.

“Тема двојног идентитета оног дијела српског народа који је силом прешао у ислам првенствено је постављена као психолошки проблем из којег се рађа дубоки морални расцјеп у главном лику романа”, наведено је у образложењу.

Организатор “Ћоривићевих сусрета писаца” у Билећи је СПКД “Просвјета”, а скуп се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Билећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана