Романи који су за кратко вријеме освојили читаоце широм свијета: Чудесни свијет књига Фредрика Бакмана

Александра Глишић
Романи који су за кратко вријеме освојили читаоце широм свијета: Чудесни свијет књига Фредрика Бакмана

БАЊАЛУКА - Роман “Човјек по имену Уве” Фредрика Бакмана врло брзо послије објављивања стекао је статус међународног феномена, а овај писац не престаје да одушевљава читаоце својим новим дјелима испуњеним необичним јунацима.

За све оне који до сада нису закорачили у чудесни свијет књига  Фредрика Бакмана право је вријеме да се сусретну са неким од његових ликова смјештених у, на први поглед, обичне свакодневне ситуације иза којих се крију лавиринти догађаја.

“Узнемирени људи”

Његов нови роман “Узнемирени људи” недавно је објављен на српском језику у издању београдске “Лагуне”, означен као “неразумно непристојна комедија”. Радња романа почиње када се током разгледања стана (који је понуђен на продају) један пропали пљачкаш банке закључа са иритантно ентузијастичним агентом за продају некретнина, двојицом огорчених зависника од “Икее”, трудницом, самоубилачки настројеним мултимилионером и проклетим зецом. Када полиција коначно буде упала у стан, затећи ће га... празног. А онда се таоци јаве полицији са својим бескорисним исказима и сазнајемо шта се стварно догодило. Или не? Јер највеће загонетке и даље су пред читаоцима. Како је пљачкаш успио да побјегне? Зашто су сви тако бијесни? И шта је наопако са људима ових дана?

- Не дајте да вас “Узнемирени људи” заварају на први поглед. Иза бескрајно забавне приче о превари и обмани стоји Бакманова дивна изјава љубави животу и елегија о смрти. Прича у коју је уткан широк спектар емоција. Не смијете пропустити овај роман. Иако ћете се углавном грохотом смијати док будете читали ово дјело, то је прича о људима који пате и не знају шта да раде са својим болом. Бакман своје јунаке описује са много њежности којој је тешко одољети. Обавезно прочитајте роман, поготово ако сте и сами повријеђени или усамљени - поручују књижевни критичари.

“Човјек по имену Уве”

Роман “Човјек по имену Уве” је преведен на четрдесет четири језика и налази се на петом мјесту у Великој Британији по броју продатих примјерака у 2016. години, а 2017. ова прича о допадљивом џангризалу слави годишњицу како се налази на листи бестселера “Њујорк тајмса”. 

Шведски филм који је снимљен по овом роману номинован је за “Оскара” 2017. за најбољи страни филм, а књига је продата у више од 4.000.000 примјерака широм свијета,

- Упознајте Увеа. Он је џангризало - један од оних који упиру прстом у људе који му се не допадају као да су провалници затечени под његовим прозором. Сваког јутра Уве иде у инспекцију по насељу у ком живи. Премјешта бицикле и провјерава да ли је ђубре правилно разврстано - иако је већ неколико година прошло откако је разријешен дужности предсједника кућног савјета. Или откако је “извршен преврат”, како Уве говори о томе. Људи га зову “огорченим комшијом из пакла”. Али зар Уве мора да буде огорчен само због тога што не шета около са осмијехом залијепљеним на лице? Међутим, иза његове мрзовоље и педантерије скрива се једна прича и много туге... - сиже је романа.

Али када Увеове нове комшије које се усељавају у сусједну кућу једног новембарског дана случајно униште његово поштанско сандуче, изненада почиње топла прича о одрпаним мачкама, неочекиваном пријатељству и древној вештини вожње аута са приколицом.

“Пут до куће сваког јутра све је дужи”

Мала књига са великом поруком која ће дуго остати у срцима читалаца. Овом реченицом издавачи представљају роман “Пут до куће сваког јутра све је дужи” Фредрика Бакмана. 

Прича прати деду и унука у њиховој свакодневици. Зар ово није најбоље од свих животних доба, размишља један старац посматрајући свог унука, тај дјечак је таман довољно велики да разумије како свијет функционише, али је и даље довољно млад да одбије да то прихвати. Деда и Ноа сједе на клупи и разговарају. Испод клупе расте зумбул, а то је цвијеће које је бака гајила у својој башти. Деда и Ноа могу да разговарају о свему. О животним питањима, како оним најбитнијим, тако и оним успутним. Деда покушава да се сјети како се заљубио у баку и како ју је изгубио. Још увијек може да је замисли поред себе и плаши се оног дана када је се више неће сјећати.

- Онако како то само он зна, Фредрик Бакман овдје даје њежан приказ борбе старог човјека да задржи своје најдраже успомене, као и начина на који његова судбина утиче на његове најближе. Писана са разумијевањем и саосјећањем, ова дивна прича подсјећа нас на то да су свакодневне ситнице често наше највеће благо - оцијенили су критичари.

Одисеје обичних људи

Фредрик Бакман (рођен 1981) започео је каријеру као један од најпознатијих шведских блогера и колумниста. Дебитовао је у књижевности 2012. године, када је објавио роман “Човјек по имену Уве”.

- Необично смијешни, дирљиви и мудри, Бакманови романи су одисеје обичних људи и задивљујуће приче о свакодневној храбрости. Фредрик Бакман је до сада написао пет романа - сви су добили похвале критике и постали међународни бестселери - и једно дјело из области публицистике. Романи су му продати у дванаест милиона примјерака широм свијета - подсјећају из београдске Издавачке куће “Лагуна”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана