Регионални фестивал књижевности “Императив” настављен у Бањалуци: Поезија никад не напушта човјека

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Да су књижевност и умјетност мелем за душу показала је пандемија, а колика је вриједност и важност писане ријечи доказује фестивал књижевности “Императив”, који посјећује велики број љубитеља књиге.

Књижевници и публика су с радошћу дочекали 4. регионални фестивал који је спона, инспирација и вјетар у леђа ствараоцима, али и онима који воле да чују живу ријеч и уживају у говорењу поезије.

Тако је било и другог дана “Императива”, који је одржан у понедјељак, а који је почео у Музичкој школи “Владо Милошевић”, гдје је књижевник Миљенко Јерговић у оквиру програма “Лектира у подне” разговарао са средњошколцима о значају књижевности и читања.

Потом је услиједила “Кафа са писцем” у кафеу “Јоко”, гдје су посјетиоци у опуштеној атмосфери разговарали са пјесникињом Моником Херцег.

У сарадњи са “Имприматуром” представљена је ауторка ове издавачке куће Нада Каурин Кнежевић и њена збирка прича “Дијагноза”.

Ову збирку одликују савременост у избору тема и поступака, способност да истински изненади, па и да шокира, те неустручавање да се ухвати у коштац са разноликим проблемима социјалних интеракција и живота данас уопште, колико год ти проблеми били истакнути или прикривени.

Филмофили су могли да уживају у остварењу “Фаренхајт 451”, које је приказано у Арт биоскопу Банског двора. Ријеч је о филму који је настао према истоименом дистопијском роману Реја Бредберија из 1953. године.

“Императив” је мислио и на најмлађе, па је тако у уторак у склопу програма одржана и радионица писања за дјецу “Бајковница”, са књижевницом Јеленом Којовић Тепић.

Оно што је обрадовало и одушевило публику јесте гостовање пјесникиње Витомирке Требовац из Новог Сада, која је говорила своје стихове у оквиру програма “Поезију ће сви читати”, а њен домаћин је био књижевник и пјесник Предраг Бјелошевић. Поезија коју су читали ови ствараоци многе је навела на размишљање, оставивши снажан утисак.

Витомирка Требовац је истакла да јој поезија даје смисао и да нема ништа веће од тога.

- Литературу доживљавам као смисао, тако да ми је поезија дала суштинску ствар - казала је Требовац и додала јој се допада посвећеност организатора промоцији књижевности.

Предраг Бјелошевић је истакао да је поезија оно што човјека никад не напушта, ако је осјети на прави начин.

- Иза мене није мало година писања поезије, али немам много збирки, негдје око 12 и мислим да се могу писати двије збирке годишње. Свједоци смо поплаве пјесника, али не и поезије. Мислим да смо сви жељни душе и мисли, свега оног што чини поезију, а што се разликује од ријечи пјесма. Данас многи пишу пјесме, а мало ко пише поезију - закључио је Бјелошевић.

Као круна другог фестивалског дана услиједиле су “Ноте и слова”, гдје је књижевница и сценаристкиња Катарина Митровић читала одломке из свог романа у стиху “Немају све куће двориште” и пуштала музику која је инспирише.

Овај роман је узбудљива исповијест двадесеттрогодишње Милице, која након губитка оца на свој начин покушава да се избори са вртлогом догађаја у које је увлачи сопствени немир, порочност и анксиозност.

- Јако сам срећна што се фестивал успио одржати и у оваквим условима и што је референца на “Фаренхајт 451”, што смо сад ми ти који у овом времену седимо заједно, нисмо онлајн, већ једни другима читамо књиге и одржавамо ту ватру - казала је  Митровићева.

Сајамски дио фестивала биће отворен сваког фестивалског дана у периоду од десет до 21 час.

На програму у сриједу

16.00 Издавачка кућа “Имприматур”представља Емину Елезовић (црвени салон)

17.00 Пројекција филма “Убиство с предумишљајем”насталог по роману Слободана Селенића (Арт биоскоп)

19.00 “Поезију ће сви читати” - Младен Блажевић и Драгана Грујиновић

20.00 Разговор са Драгом Гламузином (концертна дворана)

21.00 “Ноте и слова” - Марко Погачар (Арт двориште)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана