Промовисана књига "Трагом једне фамилије" на Сокоцу

СРНА
Foto: СРНА

СОКОЛАЦ - На Сокоцу је промовисана књига "Трагом једне фамилије" аутора Велемира Копривице и Станојке Копривица Ковачевић о етнографским записима о гласиначко-романијском крају.

Девеседтпетогодишњи Копривица, који је одрастао у породичној заједници коју је чинило 38 "чељади", а данас живи сам у селу Бандин Оџак код Сокоца, каже да је записивао све оно чега се сјећа, а што је послужило као матријал за књигу о фамилији Копривица.

Његова сестра Станојка Копривица Ковачевић каже да је идеја о етнографским записима о гласиначко-ромањском крају потекла од ње, а да је књига "Трагом једне фамилије" настала из четири свеске забиљежака њеног брата Велемира.

Она каже да је препоручила брату Велемиру да стави на папир све што зна о Копривицама који су из Црне Горе дошли на Гласинац, почевши од прводосељеног Боже до новијег доба.

Ова књига је, како каже, истовремено и свједочанство о једном народу, којег је Миленко Филиповић назвао "гласиначки сој", а који се са свим својим особеностима формирао након доласка на Гласинац.

Ковачевићева је истакла да је пишући о овој фамилији кроз етнографске записе представила и сачувала од заборава традицију народа гласиначког краја.

Етнолог Мирослав Нишкановић, говорећи о књизи, подсјетио је да је пишући о фамилији Копривица дошао до податка да све Копривице које славе Никољдан воде далеко поријекло од истог презимена са Бањана у Црној Гори, те да је њихово расељавање почело почетком 17. вијека.

Он је похвалио идеју брата и сестре Копривица да наставе истраживања о фамилији у којима су ранији аутори заокружили вријеме двадесетих и тридесетих година минулог вијека.

"Они су наставили ова истраживања и употпуњавају их, описујући дешавања, људске судбине и породичне односе, те у форми дијалога исписују својеврсни летопис Бандиног Оџака, Гласинца, Романије и њихових становника", навео је Нишкановић.

Он је рекао да је књига "Трагом једне фамилије" од великог значаја за фамилију Копривица, али и прилог о познавању породичног и друштвеног живота на Гласинцу у посљедна два вијека, те да може бити од користи свима који се баве истраживањима у овој области.

Ковачевића је до сада објавила роман "Лисица у рукама" (1981), књигу "Историја сестринства у Србији", а највише се исказала у форми кратке приче.

Велемир Копривица, мјештанин села Бандин Оџак код Сокоца, један је од аутора књиге, прибиљежио је и отргнуо из заборава оно што није за заборављање.

Организатор промоције је Народна библиотека Соколац уз подршку Завичајног удружења "Романија".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана