Промовисана два тома Српске енциклопедије у Новом Саду

Танјуг
Промовисана два тома Српске енциклопедије у Новом Саду

НОВИ САД - Прва и друга књига Трећег тома Српске енциклопедије промовисане су данас у Матици српској, саопштено је из Кабинета градоначелника Новог Сада.

Градоначелник Милош Вучевић је присуствовао представљању књига чијим објављивањем су заокружени томови I, II и III националне енциклопедије која је замишљена у 10 томова.

Матица српска и Српска академија наука и уметности, са Заводом за уџбенике као извршним издавачем, до сада су објавиле пет књига Српске енциклопедије, чији је циљ да са савременим научним и лексикографским знањима, сакупи, систематизује и енциклопедијски тумачи историјски развој и савремени положаја српског народа.

"Снага државе огледа се у инфраструктури, економији, одбрамбеној моћи, али и на пољу културе и у очувању духовних вредности. Како су наша држава и наш град јачали, ми смо били спремнији да, уз политичку вољу, помогнемо стварању националне енциклопедије", истакао је Вучевић.

Према његовим ријечима, Матица српска је на добром путу да заокружи тај процес, а "ми смо привилеговани што смо савременици настајања српске књиге над књигама".

"Председник Матице српске Драган Станић и моја маленкост, тражили смо подршку од председника Србије Александра Вучића и добили смо је, па су се тако ствари покренуле. Верујем да ће Матица и у деценијама пред нама бити кошница нашег културног и духовног богатства", истакао је Вучевић.

Станић је истакао да су у Матици српској захвални што је Вучић обратио пажњу на "оно што се ради у енциклопедистици, па смо тако превазишли застој који је настао због финансијских тешкоћа", као и Вучевићу "што је град све ове године Матици поклањао дужну пажњу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана