Промовисан други дио књиге “Рођени да вјечно живе”

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - На Палама је вечерас промовисан други дио књиге “Рођени да вјечно живе /Споменица добровољцима у Великом рату/” Миланка Чобовића који у свом ђелу говори о добровољцима са овог подручја који су се у Првом свјетском рату борили на страни Србије.

Чобовић је рекао да је у другом дијелу проширио истраживање на четири бивша среза - власенички, вишеградски, чајнички и фочански.

“Прикупио сам податке за још 1.500 добровољаца укомпонавано са 105 њихових фотографија, што би заједно са првим и другим дијелом износило 3.530 добровољаца и 550 фотографија”, изјавио је Чобовић новинарима.

Он је навео да је пронашао и неке податке за добровољце са подручја Сарајевско-романијске регије које још нико од писаца није поменуо и били су потпуно заборављени.

Према његовим ријечима, у овој књизи помиње се око 11.000 до 12.000 имена и свако може наћи некога свога.

“Ту су и спискови људи који су страдали у логорима, убијених од аустроугарских власти, оних који су страдали као аустроуграски војници, као списак људи којима је Аустроугарска одузела држављанство јер у отишли са српском војском”, рекао је Чобовић.

Директор Народне библиотеке Пале Бојан Чворо истакао је да је прва књига Чобовића “Рођени да вјечно живе” издата прије тери године.

Чворо се нада да ће и ова Чобовићева књига имати довољно ођека и да ће аутор истраживање проширити и на остале дијелове Републике Српске и БиХ како би остало забиљежено све што се дешавало у Првом свјетском рату. /крај/љч/фото/видеоЕнтер

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана