Промоцијом књиге “Кости” почело обиљежавање Дана српског јединства

Срна
Промоцијом књиге “Кости” почело обиљежавање Дана српског јединства

ЗВОРНИК - Промоцијом романа “Кости” /Три вјере, двије судбине, једно Сарајево/ аутора Ненада Милкића из Малог Зворника у зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци, почело је обиљежавање 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Зворник Нега Стјепановић рекла је Срни да ће у оквиру тродневне манифестације поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе који обиљежавају заједно Србија и Република Српска, сутра бити одржана онлајн презентација “Велики рат - наша историја, наше побједе”.

Она је додала да ће 15. септембра бити отворена изложба под називом “Почетак пробоја солунског фронта”, односно “Први свјетски рат у српској историји и књижевности”.

Стјепановићева каже да је за ову изложбу кориштена историјска грађа из Националне библиотеке Србије, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, зворничке и библиотека из окружења, као и других релевантних извора како би изложба била што квалитетније припремљена.

Милкић је рекао да је роман “Кости” настао у знак сјећања на више од 8.000 убијених сарајевских Срба и више од 150.000 протјераних.

“Роман је настао с разлогом, зато што се у Србији мало зна о страдању Срба у Сарајеву”, нагласио је Милкић и додао да многи у Србији живе у некој “црно-бијелој верзији рата”, а рат је најмање црне или бијеле боје.

Истичући да је истраживање за писање романа трајало више од три године, Милкић је рекао да је у разговору са преживјелим свједоцима, учесницима сарајевских догађаја и захваљујући материјалу у архивама пронашао много докумената како би написао овај роман.

Он је нагласио да се морају спријечити лажи из Сарајева које се стално Србима намећу - да је постојала “опсада Сарајева”, а не подјела града.

“Ова књига има јасну поруку да ће се, ако не памтимо страдање сарајевских Срба, Сарајево опет негдје поновити”, рекао је Милкић и додао да сваки конфликт треба рјешавати мирним путем.

Милкић је додао да је ово прва књига четворокњижја “Погром”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана