Промоција књиге "Саздаде се бела црква", у издању Андрићевог института

Срна
Промоција књиге "Саздаде се бела црква", у издању Андрићевог института

БЕОГРАД - У Матици српској у Београду представљена је књига "Саздаде се бела црква: српско народно стваралаштво Косова и Метохије", аутора Валентине Питулић, у издању Андрићевог института из Андрићграда.

"Књига говори о српском народном стваралаштву Косова и Метохије, као извору за проучавање етнопсихолошке функције усменог наслеђа Срба са ових простора у очувању нашег културног идентитета - од древних симбола и обичаја паганског порекла до хришћанске симболике у записима домаћих и страних истраживача", рекла је Питулићева. 

"Неодољивост народне снаге" коју је Јован Деретић осјећао у српским пјесмама, захваљујући народном памћењу и истраживачким напорима и посвећености професора Валентине Питулић, жива је на страницама ове књиге, оцијењено је на промоцији књиге која је одржана синоћ. 

О књизи су говорили и рецензенти књиге Бошко Сувајџић и Јован Пејчић. 

Скуп су поздравили предсједник Матице српске Драган Станић и руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института из Андрићграда Александра Вранеш. 

У умјетничком програму учествовали су Исидора Поповић, која је водила програм и казивала стихове из народних пјесама косовскометохијског стваралаштва, и ученик другог разреда Гимназије "Јован Јовановић Змај" Георгије Мркић, који је извео пјесме "Славни граде" и "Навали се Шар-планино". 

Представљању књиге присуствовали су и чланови Косовскометохијског одбора Матице српске, чије је предсједник аутор књиге Валентина Питулић. 

Андрићев институт у Андрићграду објавио је до сада 70 монографских публикација и покренуо три периодичне публикације, са циљем да доприноси проучавањима српске историје, науке о књижевности и о језику и културе, постављајући их увијек у широки компаративни контекст.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана