Приједор: Одржано књижевно вече посвећено крајишким писцима

Срна
Приједор: Одржано књижевно вече посвећено крајишким писцима

ПРИЈЕДОР - Књижевно вече, на којем су студенти Филолошког факултета у Бањалуци окупљени у Поетски театар “Сапутници” представили колаж књижевних текстова крајишких писаца, одржано је вечерас у простору Галерије “Сретен Стојановић” у Приједору.

Члан ове поетске дружине Александар Матерић рекао је да “Сапутници” постоје седам година и чине их, углавном, студенти србистике на Филолошком факултету у Бањалуци, али и осталих студијских програма.

“Наше удружење има циљ да његује успомену на бројне српске пјеснике, да његује уопштену српску културу и да на тај начин приволимо и млађе генерације да читају и слушају поезију, што је наш циљ”, рекао је Матерић.

Студенте у овом поетском театру годинама окупља професорица Андреја Марић која је новинарима рекла да је драгоцјено то што “Сапутници” окупљају некадашње, садашње па чак и будуће студенте.

“Имамо и средњошколце који пожеле понекад да нам се придруже и ми им то омогућимо. То је, на неки начин, за њих подстицај да упишу овај факултет, пошто нам је, поред његовања српског језика и књижевности и културе, намјера и да промовишемо наш факулет”, рекла је Марићева.

Она је додала да им је ово прво гостовање ван Бањалуке.

Они су се вечерас представили колажом књижевних текстова Младена и Сретена Стојановића, Богољуба /Теофила/ Петрановића, Богдана Милановића Крајишника, Јове Поповића, Петра Кочића и Бранка Ћопића.

“Нит која повезује већину тих крајишких писаца је да су сви били изразити борци за слободу. Њихово најјаче оружје била је ријеч. Управо зато смо и ми настојали да се ове књижевне вечери подсјетимо на њихову поезију, јер су заслужили да их памтимо. С друге стране, драгоцјено је што смо препознали да је њихова мисија била - борба ријечју, и да је мисија поетског театра жСапутнициж исто то што су и они радили”, рекла је Марићева.

Књижевно вече имало је назив “С планине и испод планине” односно “Вече крајишких писаца – записи из прошлости”, а у програму који је дио Приједорског љета културе наступили су Бојана Вучен, Милка Савич, Александар Матерић, Милош Матић, Милица Драгић, Бојана Ковачевић, Валентина Копрена и Ђурђиц Јефтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана