Prijedor: Održano književno veče posvećeno krajiškim piscima

Srna
Prijedor: Održano književno veče posvećeno krajiškim piscima

PRIJEDOR - Književno veče, na kojem su studenti Filološkog fakulteta u Banjaluci okupljeni u Poetski teatar “Saputnici” predstavili kolaž književnih tekstova krajiških pisaca, održano je večeras u prostoru Galerije “Sreten Stojanović” u Prijedoru.

Član ove poetske družine Aleksandar Materić rekao je da “Saputnici” postoje sedam godina i čine ih, uglavnom, studenti srbistike na Filološkom fakultetu u Banjaluci, ali i ostalih studijskih programa.

“Naše udruženje ima cilj da njeguje uspomenu na brojne srpske pjesnike, da njeguje uopštenu srpsku kulturu i da na taj način privolimo i mlađe generacije da čitaju i slušaju poeziju, što je naš cilj”, rekao je Materić.

Studente u ovom poetskom teatru godinama okuplja profesorica Andreja Marić koja je novinarima rekla da je dragocjeno to što “Saputnici” okupljaju nekadašnje, sadašnje pa čak i buduće studente.

“Imamo i srednjoškolce koji požele ponekad da nam se pridruže i mi im to omogućimo. To je, na neki način, za njih podsticaj da upišu ovaj fakultet, pošto nam je, pored njegovanja srpskog jezika i književnosti i kulture, namjera i da promovišemo naš fakulet”, rekla je Marićeva.

Ona je dodala da im je ovo prvo gostovanje van Banjaluke.

Oni su se večeras predstavili kolažom književnih tekstova Mladena i Sretena Stojanovića, Bogoljuba /Teofila/ Petranovića, Bogdana Milanovića Krajišnika, Jove Popovića, Petra Kočića i Branka Ćopića.

“Nit koja povezuje većinu tih krajiških pisaca je da su svi bili izraziti borci za slobodu. Njihovo najjače oružje bila je riječ. Upravo zato smo i mi nastojali da se ove književne večeri podsjetimo na njihovu poeziju, jer su zaslužili da ih pamtimo. S druge strane, dragocjeno je što smo prepoznali da je njihova misija bila - borba riječju, i da je misija poetskog teatra žSaputniciž isto to što su i oni radili”, rekla je Marićeva.

Književno veče imalo je naziv “S planine i ispod planine” odnosno “Veče krajiških pisaca – zapisi iz prošlosti”, a u programu koji je dio Prijedorskog ljeta kulture nastupili su Bojana Vučen, Milka Savič, Aleksandar Materić, Miloš Matić, Milica Dragić, Bojana Kovačević, Valentina Koprena i Đurđic Jeftić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana