Приједор: Одржан вечерњи књижевни матине “Омаж Пушкину”

Срна
Приједор: Одржан вечерњи књижевни матине “Омаж Пушкину”

ПРИЈЕДОР - Књижевни вечерњи матине под називом “Омаж Пушкину” одржан је вечерас у Позоришту Приједор поводом обиљежавања 220 година од рођења великана руске и свјетске књижевности Александра Сергејевича Пушкина.

У програму су учествовали студенти, постдипломци и професори Факултета за превођење Московског државног универзитета Ломоносов, професори Универзитета “Апеирон” Лариса Човић Лупачова и Бранимир Човић, те представници Удружење за очување традиције Приједор и Удружења Босански културни центар Приједор.

Декан Факултета филолошких наука Паневропског универзитета “Апеирон” у Бањалуци Лариса Човић Лупачова изјавила је новинарима да овај факултет слави десетогодишњицу постојања.

“У оквиру тог јубилеја позвали смо наше партнере из Московског државног универзитета Ломоносов са којима сарађујемо 10 година да изведу представу о великом руском писцу Пушкину у част и његово јубилеја”, истакла је Лупачова.

Предсједник Удружења за очување традиције Приједор Жељко Шормаз изјавио је да су вечерашњи колаж програм чиниле приче, игре и пјесме које говоре о Пушкиновом животу и о његовим дјелима и ликовима из његових дјела.

“Овај догађај био је искорак у правцу промоције културе и традиције руске националне мањине”, рекао је Шормаз.

Проректор за научни рад и међународну сарадњу на Паневропском универзитету “Апеирон” Санел Јакуповић рекао јер да је организаторима и домаћинима ове манифестацији била част да угосте представнике великог и најстаријег универзитета у Русији.

“Ово је прилика и за Босански културни центар, чији сам предсједник Управног одбора, да послије регистрације у јулу, докаже оно што је најавило да креће у интензивнију културну промоцију свих наших вриједности заједно са интернционалним”, рекао је Јакуповић.

Током вечери одиграна је и представа студената и приказан филм у режији професора и студената са универзитета Ломоносов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана