Преминуо истакнути књижевник Мићо Цвијетић

Срна
Преминуо истакнути књижевник Мићо Цвијетић

БЕОГРАД - Истакнути писац, пјесник, књижевни теоретичар, критичар, путописац и новинар Мићо Цвијетић преминуо је у Београду послије тешке и дуге болести.

Цвијетић је био доктор књижевних наука и најбољи српски познавалац књижевности Лужичких Срба.

Рођен је у Кушлату код Фоче 1946. године, студије Историје југословенских књижевности и српскохрватског језика завршио је на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је и магистрирао.

Докторирао је на Филолошком факултету у Београду 1989. године са темом књижевних веза Лужичких Срба и Југословена.

Радио је као просвјетни радник и лектор на Универзитету у Лајпцигу /1978-1982/, а највећи дио радног вијека провео је на Радио Сарајеву, као дугогодишњи уредник Редакције за културу.

На почетку грађанског рата отишао је из Сарајева и од новембра 1992. године живио у Београду.

Био је стални сарадник Радио Београда, у листу “Борба” десетак година уређивао недељни књижевни додатак “Свет књиге”, а од 2005. до 2020. године, главни и одговорни уредник “Књижевних новина”.

Објавио збирке пјесама “Заумице”, “Записи”, “Чворови и узлови”, “Узалудни послови”, “Свет и кућа”, “Гласови ведрине”, “Божје семе / Господово семе”, књиге критика и есеја “Критике и коментари”, “Раздаљине и близине”, “Кроз времена и књиге”, “Ослонци и укрштаји”, “Лица и образине”.

Његове књиге путописа “У лепој домовини Лужичких Срба” /2009/, “Блиске даљине - Москва и Кијев” и “Француска надахнућа” спадају у сам врх путописне прозе у домаћој књижевности.

Као врсни зналац лужичкосрпског и њемачког језика, превео је двије књиге лужичкосрпских бајки: “Три красна прстена” и “Лепа и ружна девојка”, антологију савременог пјесништва Лужичких Срба, као и збирке сатихова њемачких пјесника Петера Гериша и Констанце Петерсман.

Као врсни зналац српске књижевности, био је дугогодишњи ревносни члан Великог жирија за награду “Меша Селимовић” у чије се критеријуме није могло посумњати.

Гласао је и ове године, а његов избор пет најбољих књига, уз кратка и луцидна образложења, био је један од посљедњих текстова које је стигао да напише.

Цвијетић је преминуо прошле ноћи, а мјесто и датум сахране биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана