"Поштар увијек звони двапут" на српском од 19. марта

Александра Глишић
"Поштар увијек звони двапут" на српском од 19. марта

БАЊАЛУКА - Роман "Поштар увијек звони двапут", чувено дјело мајстора криминалистичких романа Џејмса М. Кејна, први пут је објављен на српском језику.

Ријеч је о књизи која је екранизована 1981. године, у режији Боба Рафелсона који је за главне улоге у филму одабрао Џека Николсона и Џесику Ланг. Рафелсон је заправо направио римејк филма из 1946. године са Ланом Тарнер у улози Коре Пападакис.

У центру приче је луталица без морала који упознаје прелијепу жену, незадовољну брачним животом.

- Френк Чејмберс је скитница немирног духа. Кора Пападакис је млада љепотица која вене у браку. Кад Френка пут нанесе у Корино друмско свратиште, међу њима ће планути страст која ће довести до кобних посљедица - подсјетио је издавач, београдска "Лагуна" најављујући да би књига требало да се појави пред читаоцима 19. марта.

Објављен 1934. године и забрањен у Бостону због своје запаљиве мјешавине насиља и еротике, "Поштар увијек звони двапут" право је ремек-дјело криминалистичког жанра.

Имао је бројне филмске адаптације, од којих је данас најпознатија она из 1981. са Џеком Николсоном и Џесиком Ланг у главним улогама. А свакако је највећу потврду добио од славног писца Албера Камија који је казао да му је "Поштар" био надахнуће за роман "Странац".

Филм је на премијери изазвао пажњу због прилично експлицитне сцене између двоје протагониста, а због чега су неки од медија отворено спекулисали да су Џек Николсон и Џесика Ланг на сету стварно водили љубав. Успркос томе, критичари су лоше дочекали филм, а лоше је прошао и код публике.

Џејмс М. Кејн (1892 - 1977) слови за једног од највећих мајстора тврде школе америчких крими-романа, као и за зачетника црног романа. Рођен је у Балтимору као син ректора Вашингтонског универзитета, а каријеру је започео као извјештач за разне балтиморске новине.

По повратку из Првог свјетског рата предавао је новинарство на колеџу Сент Џон у Анаполису и наставио да пише за новине, да би потом прешао у Холивуд да ради као сценариста. Свој први роман, "Поштар увијек звони двапут", објавио је када је имао 42 године, а књига је изазвала праву сензацију.

Кејн је наредне године објавио "Двоструку одштету" и тиме се потврдио као прави мајстор крими-романа.

За живота је објавио осамнаест књига, а пред смрт је радио на аутобиографији. Његова дјела наставила су да живе кроз бројне филмске и позоришне адаптације.

 

 

Награде

И роман "Двострука обмана" Џејмса М. Кејна из 1943. претворен је у филмско ремек-дјело у режији Билија Вајлдера, са Барбаром Стенвик у главној улози. Дјело "Милдред Пирс" екранизовано је 1945. у истоимени филм у режији Мајкла Кертиза, Џоан Крафорд је за тумачење лика Милдред Пирс добила "Оскара" за најбољу главну глумицу. Поред тога, филм је био у конкуренцији за још пет "Оскара".

Године 2011. снимљена је истоимена ТВ серија. У улози Милдред нашла се Кејт Винслет која је за своје извођење награђена "Емијем" за најбољу глумицу у мини-серији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана