"Poštar uvijek zvoni dvaput" na srpskom od 19. marta

Aleksandra Glišić
"Poštar uvijek zvoni dvaput" na srpskom od 19. marta

BANjALUKA - Roman "Poštar uvijek zvoni dvaput", čuveno djelo majstora kriminalističkih romana Džejmsa M. Kejna, prvi put je objavljen na srpskom jeziku.

Riječ je o knjizi koja je ekranizovana 1981. godine, u režiji Boba Rafelsona koji je za glavne uloge u filmu odabrao Džeka Nikolsona i Džesiku Lang. Rafelson je zapravo napravio rimejk filma iz 1946. godine sa Lanom Tarner u ulozi Kore Papadakis.

U centru priče je lutalica bez morala koji upoznaje prelijepu ženu, nezadovoljnu bračnim životom.

- Frenk Čejmbers je skitnica nemirnog duha. Kora Papadakis je mlada ljepotica koja vene u braku. Kad Frenka put nanese u Korino drumsko svratište, među njima će planuti strast koja će dovesti do kobnih posljedica - podsjetio je izdavač, beogradska "Laguna" najavljujući da bi knjiga trebalo da se pojavi pred čitaocima 19. marta.

Objavljen 1934. godine i zabranjen u Bostonu zbog svoje zapaljive mješavine nasilja i erotike, "Poštar uvijek zvoni dvaput" pravo je remek-djelo kriminalističkog žanra.

Imao je brojne filmske adaptacije, od kojih je danas najpoznatija ona iz 1981. sa Džekom Nikolsonom i Džesikom Lang u glavnim ulogama. A svakako je najveću potvrdu dobio od slavnog pisca Albera Kamija koji je kazao da mu je "Poštar" bio nadahnuće za roman "Stranac".

Film je na premijeri izazvao pažnju zbog prilično eksplicitne scene između dvoje protagonista, a zbog čega su neki od medija otvoreno spekulisali da su Džek Nikolson i Džesika Lang na setu stvarno vodili ljubav. Usprkos tome, kritičari su loše dočekali film, a loše je prošao i kod publike.

Džejms M. Kejn (1892 - 1977) slovi za jednog od najvećih majstora tvrde škole američkih krimi-romana, kao i za začetnika crnog romana. Rođen je u Baltimoru kao sin rektora Vašingtonskog univerziteta, a karijeru je započeo kao izvještač za razne baltimorske novine.

Po povratku iz Prvog svjetskog rata predavao je novinarstvo na koledžu Sent Džon u Anapolisu i nastavio da piše za novine, da bi potom prešao u Holivud da radi kao scenarista. Svoj prvi roman, "Poštar uvijek zvoni dvaput", objavio je kada je imao 42 godine, a knjiga je izazvala pravu senzaciju.

Kejn je naredne godine objavio "Dvostruku odštetu" i time se potvrdio kao pravi majstor krimi-romana.

Za života je objavio osamnaest knjiga, a pred smrt je radio na autobiografiji. Njegova djela nastavila su da žive kroz brojne filmske i pozorišne adaptacije.

 

 

Nagrade

I roman "Dvostruka obmana" Džejmsa M. Kejna iz 1943. pretvoren je u filmsko remek-djelo u režiji Bilija Vajldera, sa Barbarom Stenvik u glavnoj ulozi. Djelo "Mildred Pirs" ekranizovano je 1945. u istoimeni film u režiji Majkla Kertiza, Džoan Kraford je za tumačenje lika Mildred Pirs dobila "Oskara" za najbolju glavnu glumicu. Pored toga, film je bio u konkurenciji za još pet "Oskara".

Godine 2011. snimljena je istoimena TV serija. U ulozi Mildred našla se Kejt Vinslet koja je za svoje izvođenje nagrađena "Emijem" za najbolju glumicu u mini-seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana