"Гласов" Сајам књиге отворен у Бањалуци: Славимо вјеру у писану ријеч ФОТО

Миланка Митрић
"Гласов" Сајам књиге отворен у Бањалуци: Славимо вјеру у писану ријеч ФОТО

Бањалука – Највећа смотра писане ријечи у Српској, 24. Међународни сајам књиге у организацији "Гласа Српске", свечано је отворена у Спортској дворани "Борик".

Манифестацију је бесједом отворио књижевник Вуле Журић, који се у свом обраћању осврнуо на великог књижевника Симу Матавуља, на његова путешествија, стваралачки рад, те на дјело "Пилипенда", које је писао за часопис "Зора".

- Мостарска "Зора" је кратко вријеме био можда и једини релевантни књижевни часопис у Срба, у којем су текстове објављивали пјесници, приповједачи и критичари које сматрамо неупитним класицима српске књижевности. Један од сарадника "Зоре" био је и Симо Матавуљ, па је његово пропутовање кроз Мостар, главни уредник часописа Светозар Ћоровић искористио не би ли од чувеног писца добио какав прилог - навео је Журић.

Он је на овај начин истакао значај које дјело попут "Пилипенде" има, уз осврт на мукотрпни живот Срба у горњој Далмацији, четрдесетих година 19. вијека, и одбијању Пилипа Бакљине да прода вјеру за вечеру.     

- Симо Матавуљ је успио да на неколико страна смјести срж наше метафизике која се огледа у свевременом трпљењу историјских околности, истрајавању у очувању суштине свога бића и праштању својим непријатељима, али је и својим стваралачким чином посвједочио суштину задатка свакога нашег чељадета које ријеши да се одазове стваралачком позиву. Та суштина није само у љубљењу истине по сваку цијену, већ и у обавези да свако од нас ниједног тренутка не заборави колика је цијена слободе у којој данас живимо - нагласио је Журић.

Навео је да је прошао читав вијек од настанка дјела, да би се у једном другом граду, у Бањалуци, људи окупили око књиге и једне овакве смотре.

- Ми смо се окупили у Бањалуци да још једном потврдимо колико су књиге биле и остале важне за опстанак једне културе. А наша култура у овој години обиљежава осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве и годишњице смрти Данила Киша, Милорада Павића, Оскара Давича и Растка Петровића. Нека и зато хала Борик у наредним данима буде мјесто гдје ће се славити вјера у писану ријеч - додао је Журић и прогласио овогодишњи сајам свечано отвореним.

Бројне званице и поклоници књижевности присуствовали су отварању овогодишње смотре, која ће до понедјељка заинтересованим посјетиоцима пружити прилику да се упознају са новим издањима домаћих и регионалних издавачких кућа. Излагачи су и ове године године најавили сајамске попусте и богату понуду.

Присутнима су се обратили и министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, отварање је директно преносила Радио-телевизија Републике Српске, а програм је употпуњен наступом Кристине Ивановић.

- Квалитет насе продукције несумњиво постоји, наши аутори су често добитници или кандидати за престижне награде. У вријеме фасцинације екраном, многи читаоци су се преселили на екране, али књига и даље опстаје - рекла је Тривићева.

Током наредних дана посјетиоци ће моћи да присуствују панел-дискусијама, промоцијама књига, те 4. Међународним књижевним сусретима, који почињу у петак.

Радно вријеме сајма је од 10 до 20 часова, а улазница кошта једну конвертибилну марку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана