Оптимистичне поруке пјесника уз Свјетски дан поезије: Хајде да изађемо из овога као побједници

Александра Глишић
Оптимистичне поруке пјесника уз Свјетски дан поезије: Хајде да изађемо из овога као побједници

БАЊАЛУКА - Пјесници умјесто стихова поводом Свјетског дана поезије, који се обиљежава 21. марта, пишу поруке којима све позивају на солидарност и предузимање свих потребних мјера у вријеме пандемије вируса корона.

Пјесник из Новог Сада Ненад Грујичић подсјећа да је још Овидије рекао: “Бодљикав трн често рађа нежне руже.”

- Ово што нас је задесило несумњиво ће дати крила талентованим песницима на свим језицима света да у осамљености напишу добре песме, али не о вирусу корона, већ о људској несавршености и пролазности, о гордости и прелести, о еросу и танатосу на планети Земљи. То су стара песничка питања која код даровитих људи добијају универзалне одговоре.

Поезија је неуништива и никада није била у кризи. Јесу издавачи и трговци књигама, али то није прича о песницима и поезији, већ о беди разјапљеног себичлука и вашара новца као вируса смрти. Сада је цела планета рањена и ухваћена у мишоловци, и с њом наша цивилизација огрезла у отимачини - каже Грујичић за “Глас Српске”.

Поготово су, додаје, демистификовани земни владари света.

- Отворило се старо питање о људском греху, о човековом подразумевању лепоте, на пример четири годишња доба која није произвела нека месна заједница илити партијска фаланга, већ Створитељ света, онај што нас чини и духовним и емотивним бићима. Нема сумње да ће после ове “куге”, човечанство бар на трен постати другачије. Ако ништа, после оваквог искушења и катарзе, ретки појединци ће доживети метаноју - преумљење, то јест покајање. Песници са божанским пелцером у својој души, знам, даће најбоље одговоре. А шта је бити са остатком света, у непрестаној борби добра и зла, можда - победа... Бранко Радичевић би додао: “Надо моја, ниси ваљда пена?” - рекао је Грујичић.

И пјесник из Источног Сарајева Горан Врачар сматра да требамо бити максимално посвећени тренутној ситуацији.

- У тренуцима када се један дио свјетске популације налази у паници и граби редом све са рафова продавница, а други се исмијава и прави шале на рачун вируса који је већ однио хиљаде живота широм свијета, најмање нам је потребно јуначење и понашање као да се ништа не дешава. У име свог здравља, здравља својих најближих, као и свих осталих, издржимо тих неколико дана колико је потребно да обезбиједимо себе и друге и да, слушајући препоруке стручних људи, изађемо из овога као побједници. Потребно је тако мало да покажемо и докажемо да смо озбиљни и одговорни људи јер наше мало некоме може значити много - наглашава Врачар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана