Oдржани Oктобарски књижевни одјеци "Oко"

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД- У Мркоњић Граду је 22. пут одржана манифестација Октобарски књижевни одјеци "Око", на којој су стихове говорили пјесници из Мркоњић Града, Шипова и Бањалуке.

Предсједник Клуба умјетничких душа Слободан Ћоћкало истакао је синоћ на књижевној вечери да је ријеч о меморијалној манифестацији посвећеној сјећању на страдање Срба у Мркоњић Граду у јесен 1995. године током агресије Оружаних снага Хрватске, ХВО-а и такозване Армије БиХ.

"Ово књижевно вече је омаж граду који је ни крив ни дужан страдао 1995. године. Нама је била дужност да кроз поезију укажемо да се зло може побиједити и пјесници су вечерас показали да је поезија најјаче оружје које увијек побјеђује", истакао је Ћоћкало.

Стихове су говорили пјесници Предраг Бјелошевић, Јелена Глишић, Вид Вукелић, Енеа Хотић, Ранко Прерадовић, Стевка Козић Прерадовић, Мирко Вуковић, Сава Гуслов Марчета, Ђорђо Радић, Миладин Берић, Марија Рожић, Милан Ракуљ, Милан М. Тривунчић, Зоран Костић, Ђуро Стипановић и Радмило В. Радовановић.

Костић је нагласио да је Мркоњић симбол опстанка и српске и људске слободе.

"Ако иједан град у Републици има историјско право да говори о побједи над злом онда је то Мркоњић. Он пркосно показује да је изнад зла и да је човјек јачи од свега, па и овом књижевном манифестацијом показује да је већи и од малог невиљивог микронепријатеља, короне", нагласио је Костић.

Берић је рекао да на овај начин пјесници евоцирају сјећања на страдање српског народа.

"Како другачије да чувамо сјећања ако не на овакав начин. Ако ми будемо заборавили те датуме страдања, не знам како ће генерације послије нас нешто знати о томе", додао је Берић.

На књижевној вечери синоћ су читани и стихови преминулог бањалучког писца Слободана Јанковића који је био чест гост октобарских књижевних сусрета у Мркоњић Граду.

Ову књижевну манифестацију организује локални Клуб умјетничких душа, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Мркоњић Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана