Održani Oktobarski književni odjeci "Oko"

Srna
Foto: Srna

MRKONjIĆ GRAD- U Mrkonjić Gradu je 22. put održana manifestacija Oktobarski književni odjeci "Oko", na kojoj su stihove govorili pjesnici iz Mrkonjić Grada, Šipova i Banjaluke.

Predsjednik Kluba umjetničkih duša Slobodan Ćoćkalo istakao je sinoć na književnoj večeri da je riječ o memorijalnoj manifestaciji posvećenoj sjećanju na stradanje Srba u Mrkonjić Gradu u jesen 1995. godine tokom agresije Oružanih snaga Hrvatske, HVO-a i takozvane Armije BiH.

"Ovo književno veče je omaž gradu koji je ni kriv ni dužan stradao 1995. godine. Nama je bila dužnost da kroz poeziju ukažemo da se zlo može pobijediti i pjesnici su večeras pokazali da je poezija najjače oružje koje uvijek pobjeđuje", istakao je Ćoćkalo.

Stihove su govorili pjesnici Predrag Bjelošević, Jelena Glišić, Vid Vukelić, Enea Hotić, Ranko Preradović, Stevka Kozić Preradović, Mirko Vuković, Sava Guslov Marčeta, Đorđo Radić, Miladin Berić, Marija Rožić, Milan Rakulj, Milan M. Trivunčić, Zoran Kostić, Đuro Stipanović i Radmilo V. Radovanović.

Kostić je naglasio da je Mrkonjić simbol opstanka i srpske i ljudske slobode.

"Ako ijedan grad u Republici ima istorijsko pravo da govori o pobjedi nad zlom onda je to Mrkonjić. On prkosno pokazuje da je iznad zla i da je čovjek jači od svega, pa i ovom književnom manifestacijom pokazuje da je veći i od malog neviljivog mikroneprijatelja, korone", naglasio je Kostić.

Berić je rekao da na ovaj način pjesnici evociraju sjećanja na stradanje srpskog naroda.

"Kako drugačije da čuvamo sjećanja ako ne na ovakav način. Ako mi budemo zaboravili te datume stradanja, ne znam kako će generacije poslije nas nešto znati o tome", dodao je Berić.

Na književnoj večeri sinoć su čitani i stihovi preminulog banjalučkog pisca Slobodana Jankovića koji je bio čest gost oktobarskih književnih susreta u Mrkonjić Gradu.

Ovu književnu manifestaciju organizuje lokalni Klub umjetničkih duša, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana