Одличан пријем “Јаблана” на арапском језику

Б. П.
Одличан пријем “Јаблана” на арапском језику

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Задужбина Петар Кочић” ове године је објавила класик Петра Кочића “Јаблан” на српском и арапском језику, у оквиру њихове библиотеке “Преводи”.

Књига је током љета промовисана на Сајму књига у Каиру, гдје је наишла на сјајне реакције домаће културне и стручне јавности, уз бројне понуде за сарадњу са “Задужбином Петар Кочић” египатских издавача, који су показали велико интересовање за објављивање Кочићевих сабраних дјела у преводу на арапски језик. Поводом обиљежавања ове сарадње, почетком јануара заказан је пријем код египатског амбасадора у Београду за Николу Вуколића, уредника “Задужбине”, који каже да је ова сарадња наставак запаженог рада ове издавачке куће на промоцији дјела Петра Кочића у региону и шире.

Вуколић је додао да је о Кочићу много речено, али да је ова књига вриједан показатељ да све ријечи нису потрошене.

- Литерарно интересовање за Кочића не губи на снази. Он чак, бар се мени тако чини, постаје све интензивнији као надолазећа вода која запљускује из бројних врела својом литерарном свјежином. Кочићево дјело ми се при сваком читању открива нечим новим, неким новим детаљима, стилским рјешењем, семантичком нијансираношћу ријечи и израза. Све ме то подсјећа на раскошни пејзаж који се не може до краја открити. Ово издање још је једна потврда да љепота Кочићеве ријечи, на једном другом језику и у једној другој култури, изазива једнако снажну емоцију као и на матерњом језику нашег књижевног великана - каже Вуколић.

За превод на арапски језик била је задужена Хилда Хрекеш, док је књига украшена илустрацијама ученика ОШ “Змај Јован Јовановић” из Бањалуке.

Такође, “Задужбина Петар Кочић” наставиће традицију објављивања прве књиге у новој години издањем књиге “Кочић у сабору”, аутора Витомира Поповића. Промоција ће традиционално бити одржана 1. јануара у парку “Петар Кочић” у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана