Odličan prijem “Jablana” na arapskom jeziku

B. P.
Odličan prijem “Jablana” na arapskom jeziku

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Zadužbina Petar Kočić” ove godine je objavila klasik Petra Kočića “Jablan” na srpskom i arapskom jeziku, u okviru njihove biblioteke “Prevodi”.

Knjiga je tokom ljeta promovisana na Sajmu knjiga u Kairu, gdje je naišla na sjajne reakcije domaće kulturne i stručne javnosti, uz brojne ponude za saradnju sa “Zadužbinom Petar Kočić” egipatskih izdavača, koji su pokazali veliko interesovanje za objavljivanje Kočićevih sabranih djela u prevodu na arapski jezik. Povodom obilježavanja ove saradnje, početkom januara zakazan je prijem kod egipatskog ambasadora u Beogradu za Nikolu Vukolića, urednika “Zadužbine”, koji kaže da je ova saradnja nastavak zapaženog rada ove izdavačke kuće na promociji djela Petra Kočića u regionu i šire.

Vukolić je dodao da je o Kočiću mnogo rečeno, ali da je ova knjiga vrijedan pokazatelj da sve riječi nisu potrošene.

- Literarno interesovanje za Kočića ne gubi na snazi. On čak, bar se meni tako čini, postaje sve intenzivniji kao nadolazeća voda koja zapljuskuje iz brojnih vrela svojom literarnom svježinom. Kočićevo djelo mi se pri svakom čitanju otkriva nečim novim, nekim novim detaljima, stilskim rješenjem, semantičkom nijansiranošću riječi i izraza. Sve me to podsjeća na raskošni pejzaž koji se ne može do kraja otkriti. Ovo izdanje još je jedna potvrda da ljepota Kočićeve riječi, na jednom drugom jeziku i u jednoj drugoj kulturi, izaziva jednako snažnu emociju kao i na maternjom jeziku našeg književnog velikana - kaže Vukolić.

Za prevod na arapski jezik bila je zadužena Hilda Hrekeš, dok je knjiga ukrašena ilustracijama učenika OŠ “Zmaj Jovan Jovanović” iz Banjaluke.

Takođe, “Zadužbina Petar Kočić” nastaviće tradiciju objavljivanja prve knjige u novoj godini izdanjem knjige “Kočić u saboru”, autora Vitomira Popovića. Promocija će tradicionalno biti održana 1. januara u parku “Petar Kočić” u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana