Обједињени стихови рогатичких пјесника

С. М.
Обједињени стихови рогатичких пјесника

РОГАТИЦА - Књига “Рогатичка поетска плетеница”, зборник који је приредио рогатички књижевник, пјесник и афористичар Милад Обреновић промовисана је на књижевној вечери у Рогатици на којој су своје стихове говорила 23 пјесника.

Циљ је био, како је истакао аутор, афирмација домаћих више и мање афирмисаних пјесника чији број иде чак до 87, а у зборник је ушло више од 250 пјесама које чине поетску плетеницу са преко 450 страница у осам поглавља.

У првом поглављу, рече приређивач зборника Милад Обреновић су “Поетске уснуле душе” Божидар Станар, Војко Војо Зорановић и Душанка Живковић. У другом је осам поетских лучоноша, међу којима је и приређивач збирке Милад и његов брат Милан Обреновић, Миленко Јевђевић, Милоје Вељовић, Милун-Мишо Лубарда, Мира Церовић Тасић, Недељко Рајак и Слободан Рисртовић. Милада Зековић и Миленко Јакшић, који се баве компоновањем заузели су четврто поглавље, а остала поглавља носе наслове “У поетском загрљају” са осам пјесника, “У поетском колу” са такође осам пјесника, а поглавље “Поетске наде” садржи имена чак 47 Рогатичана и “Поетски свици” 11 пјесника.

Рецензију зборника урадили су доцент Раде Вучковић из Београда и Михајло Фејса из Новог Сада.

- Приређивач ове митологијске збирке рогатичког песничког стваралаштва у посљедњих стотину година траба да буде поносан и радостан што је успео да у своје зборничко братство окупи и уклопи и песме афирмисаних рогатичких поетеса и најмлађих поетских нада, којима ће то представљати одређену награду и велики подстрек за нове песничке креације - рекао је Фејса на промоцији зборника.

Истог дана, у холу испред градског биоскопа отворена је изложба фотографија на тему “Хиландар” аутора мајстора фотографије Божидара Витаса из Београда. Ради се о више од 40 фотографија које је овај умјетник, како рече, снимио током осам његових боравака на Хиландару.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана