Objedinjeni stihovi rogatičkih pjesnika

S. M.
Objedinjeni stihovi rogatičkih pjesnika

ROGATICA - Knjiga “Rogatička poetska pletenica”, zbornik koji je priredio rogatički književnik, pjesnik i aforističar Milad Obrenović promovisana je na književnoj večeri u Rogatici na kojoj su svoje stihove govorila 23 pjesnika.

Cilj je bio, kako je istakao autor, afirmacija domaćih više i manje afirmisanih pjesnika čiji broj ide čak do 87, a u zbornik je ušlo više od 250 pjesama koje čine poetsku pletenicu sa preko 450 stranica u osam poglavlja.

U prvom poglavlju, reče priređivač zbornika Milad Obrenović su “Poetske usnule duše” Božidar Stanar, Vojko Vojo Zoranović i Dušanka Živković. U drugom je osam poetskih lučonoša, među kojima je i priređivač zbirke Milad i njegov brat Milan Obrenović, Milenko Jevđević, Miloje Veljović, Milun-Mišo Lubarda, Mira Cerović Tasić, Nedeljko Rajak i Slobodan Risrtović. Milada Zeković i Milenko Jakšić, koji se bave komponovanjem zauzeli su četvrto poglavlje, a ostala poglavlja nose naslove “U poetskom zagrljaju” sa osam pjesnika, “U poetskom kolu” sa takođe osam pjesnika, a poglavlje “Poetske nade” sadrži imena čak 47 Rogatičana i “Poetski svici” 11 pjesnika.

Recenziju zbornika uradili su docent Rade Vučković iz Beograda i Mihajlo Fejsa iz Novog Sada.

- Priređivač ove mitologijske zbirke rogatičkog pesničkog stvaralaštva u posljednjih stotinu godina traba da bude ponosan i radostan što je uspeo da u svoje zborničko bratstvo okupi i uklopi i pesme afirmisanih rogatičkih poetesa i najmlađih poetskih nada, kojima će to predstavljati određenu nagradu i veliki podstrek za nove pesničke kreacije - rekao je Fejsa na promociji zbornika.

Istog dana, u holu ispred gradskog bioskopa otvorena je izložba fotografija na temu “Hilandar” autora majstora fotografije Božidara Vitasa iz Beograda. Radi se o više od 40 fotografija koje je ovaj umjetnik, kako reče, snimio tokom osam njegovih boravaka na Hilandaru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana