Објављена збирка пјесама Ненада Грујичића: Аутобиографија на поетски начин

Миланка Митрић
Објављена збирка пјесама Ненада Грујичића: Аутобиографија на поетски начин

Сремски Карловци - Нова књига књижевника Ненада Грујичића “Песме о младости” објављена је у издању “Бранковог кола” у Сремским Карловцима. У питању је 14. по реду самостална Грујичићева пјесничка књига.

Дјело је окарактерисано као збирка документаристичког карактера, али и аутобиографија, приказана на поетски начин.

Обухвата период из студентског живота и првих корака на књижевној сцени аутора. Састављена је из седамдесет пјесама у слободном стиху, те из три циклуса: “То јест - Титова смрт”, “Млади песник”, “Жива сила” и “Оно мало живота”.

- То је основни ток књиге, који прате још два слоја. Први чине лирске минијатуре, песничке слике о разним врстама птица и призори из њиховога живота, којима се, као самосталним творевинама, завршавају или започињу основне песме. - назначено је из “Бранковог кола”.

- Тако се указује паралелни свет птица, нека друга стварност, која емитује своје знаке и поруке примарном току књиге, то јест “главном” јунаку. Овај поступак стварања поетских целина обухвата први циклус песама под називом “То јест - Титова смрт”, који предочава случај забране књижевног листа “То јест” на Филозофском факултету у Новом Саду 1980. године, чији је главни и одговорни уредник био Ненад Грујичић - назначено је из “Бранковог кола”.

Други циклус “Млади песник” обухвата записе из кафана у Новом Саду из 19. вијека, у које су навраћали пјесници, новинари, адвокати и љекари тог времена, док трећи циклус “Жива сила” опјевава војнички живот младог пјесника.

- У овом циклусу, песме као својеврсни мото имају краће документарне записе о живописном крајолику Рашке области и завршавају се својеврсним “апендиксом” о птицама, а понекад и минијатурама на друге теме - додато је из “Бранковог кола”.

Посљедњи, четврти циклус “Оно мало живота” приказује период након служења војног рока, те повратка у стварност, али и у књижевни живот. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана