Обиљежено 60 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу

Срна
Обиљежено 60 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу

МОСТАР - У Музеју Житомислић вечерас је одржана трибина поводом 60 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу.

Тим поводом отворена је и изложба фотографија о нобеловцу, те изведен сценски приказ из Андрићеве приповијетке “Чаша”.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић рекао је да манастир, али и Фондација Музеја Житомислић раде на сарадњи, међусобном зближавању институција, људи различитог свјетоназора и вјероисповијести.

“Андрић је значајан због тога што га сви доживљавамо својим, а никако га не можемо ставити у ове наше подјеле, јер он својом личношћу надилази све и обухвата све људе са нашег простора”, рекао је игуман Данило.

На трибини су говорили професор Филозофског факултета Универзитета у Мостару фра Ико Скоко, који је и аутор књиге “Фрањевци у дјелима Иве Андрића” која је недавно изашла из штампе, као и професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеви Владан Бартула.

Они су присутнима открили многе непознате ствари о Андрићу и његовој књижевности, о актуелности и дубини његовог дјела, али о књизи фра Ике Скоке.

Скоко је подсјетио на говор Андрића приликом примања Нобелове награде када је навео да његово писање треба служити човјеку и човјечанству.

“Велика годишњица је повод да поново ишчитавамо дјела Иве Андрића”, рекао је Скоко.

Бартула је рекао да је Музеј Житомислић један од ријетких који обиљежава 60 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу.

“Имамо част да говоримо о нашем великом писцу, али и о књизи фра Скоке која говори о једном важном сегменту Андрићевог писања. Андрић је и данас врло актуелан и његово дјело је врло савремено”, рекао је Бартула.

Директор Завичајног музеја Травник Фатима Маслић је рекла да је мисија музеја успостављање дијалога и размјена разноликости коју посједује БиХ и да се вечерас управо то остварује.

Аутор изложбе о Иви Андрићу виши кустос Завичајног Музеја у Травнику Енес Шкрго рекао је да је трагом мјеста у којима је Андрић писао своју прву књигу “Екс понто” покренута иницијативу да се направи фото-сешн о свим мјестима у којима је у том времену дјеловао и да се на неки начин оживи то вријеме.

Директор Фондације Музеја Житомислић Дејан Дилберовић захвалио се партнерима у овом пројекту без којих одржавање ове манифестације не би било могуће.

“Потребна нам је већа друштвена мобилност, кретање људи и промоција културе. Фондација Музеј Житомислић жели бити партнер у повезивању културних институција широм земље и региона. Данас када живимо у дигиталном добу, желимо да културу учинимо доступном млађој генерацији и да их заинтересујемо да се укључе”, рекао је Дилберовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана