Ново издање књиге Хамфрија Карпентера “Џ. Р. Р. Толкин - биографија”: Магични свијет творца Средње земље

Миланка Митрић
Ново издање књиге Хамфрија Карпентера “Џ. Р. Р. Толкин - биографија”: Магични свијет творца Средње земље

БЕОГРАД - Величанствени, страшни и мрачни свијет који је Џон Роналд Руел Толкин створио у времену које је иза нас и данас су инспирација за истраживање - читаоцима, писцима и режисерима.

Толкинов живот такође је један свијет који је предмет приче, разговора и тумачења те је зато његова биографија право благо за све љубитеље његових дјела и свега што је створио.

У издавачкој кући “Публик практикум” објављено је ново издање књиге “Џ. Р. Р. Толкин - биографија” о овом славном писцу, аутора Хемфрија Карпентера. Сам Карпентер је ово дјело засновао на разговорима с пријатељима и Толкиновом породицом, али и путем приступа његовим писмима, дневницима, записима и разним документима. Тренутно је ово најпотпунија и најбоља Толкинова биографија, али је и једина ауторизована биографија о творцу Средње земље и њених мјештана.

- Приче су склоне да вам се отму из руку - писао је Толкин свом издавачу. Мислио је на појаву злокобног “Црног јахача”, кога првобитно уопште није био замислио и који је очигледно био у потрази за хобитима. То је заправо био први од неколико неочекиваних преокрета које ће прича касније узети. Несвјесно, без предумишљаја, Толкин је скретао причу од ведрог стила у којем је написан “Хобит” ка нечему мрачнијем и величанственијем по концепту ближем Силмарилиону - стоји у одломку биографије аутора који је створио “Господара прстенова”, “Хобита”, “Дјецу Хуринову”, “Силмарилион” и бројна друга значајна дјела фантастике.

Према ријечима издавача, у оквиру биографије доступне су све информације у вези са Толкином, његов приватни живот, путовања те са инспирацијом коју је црпио из различитих дјела приликом стварања.

- Читајући Толкинову биографију сазнаћете много тога о настанку култних ликова у Толкиновом имагинаријуму, као и о самом његовом животу, приватном и професорском - наводе издавачи и додају да је ово једна прелијепа прича о професору, писцу и филологу, чији живот је заувијек промијењен оног дана када је, оцјењујући студентске есеје, записао реченицу: “У рупи у земљи, живио је хобит”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана