Нова књига Срђана В. Тешинe пред читаоцима: Носталгичне приче о дјетињству и одрастању

Илијана Божић
Нова књига Срђана В. Тешинe пред читаоцима: Носталгичне приче о дјетињству и одрастању

БЕОГРАД - Књига “Црна Анђелија” Срђана В. Тешина, коју чине занимљиве, евокативне и носталгичне приче о дјетињству и одрастању, објављена је у издању “Архипелага”.

Ријеч је о Тешиновој новој књизи прича у којима Мокрин остаје у првом плану, али је у приче “Црне Анђелије” унио животиње као нову тему и нови поглед на свијет.

- Те животиње измештају његово приповедање, у једној мери, из очекиваног простора, а оно остаје стилски дотерано, приповедачки прецизно, језички упечатљиво, заокружено и изнутра, тематски и поетички, повезано у целину - наведено је у опису дјела на страници “Архипелага”.

На “Архипелагу” је уз опис ове књиге назначено и промишљање књижевне критичарке Војиславе Црњански која је истакла да је “Црна Анђелија” потрага за изгубљеним временом.

- Као вешт кротитељ речи и ловац на детаље, аутор нас води родним Мокрином и околним селима, где је одрастао, али и Београдом, у ком је проводио студентске дане, ишао на свирке и Фест, држао часове гитаре и живео у изнајмљеној соби преко пута Геозавода, изнад пекаре, због које су се бубе пењале у његову момачку собицу. Свака прича подсетник је на оне који су минули, али свакој сведочи и понека животиња - била она инсект, птица, пас или мачка - навела је Црњански.

Како је казала, те животиње дијеле људску судбину, пате с нама или због нас, промичу историјском позорницом као наизглед периферни, а, у ствари, незаобилазни актери.

- Оне нас подсећају шта је заиста важно и колико љубав, верност или емпатија не смеју, чак ни у време када се све мери новцем, па и сећања, да буду превазиђена категорија - објаснила је она.

Такође, на “Архипелагу” је саопштено и промишљање књижевног критичара Ивана Миленковића који је истакао да је новом збирком приповједака Срђан Тешин, још једном, показао да се налази у самом врху писаца кратке прозе на српском језику.

- Животиње су она нит која повезује приче из Тешинове нове прозе, али прича о животињама увек је, наравно, прича о људима. И раније је у Тешиновој прози било животиња, али овога пута његов бестијаријум постаје својеврсно огледало људских бестијалности или, напросто, судбина - навео је Миленковић.

О писцу

Срђан В. Тешин студирао је филозофију и комуникологију у Београду. Дипломирао је на поетици кратке приче. Објавио је 12 књига, а неке од њих су “Сјајан наслов за пантомиму”, “Антологија најбољих наслова”, “Мокринске хронике”, “Казимир и други наслови”, “Кроз пустињу и прашину”, “Куварове клетве и друге гадости” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана