Ненаду Грујичићу "Велика базјашка повеља"

Срна
Foto: снимак екрана/Јутјуб

БЕОГРАД - Овогодишњи лауреат највећег књижевног признања Срба у Румунији и једног од највећих у српском расејању "Велика базјашка повеља" за укупно пјесничко и књижевно ђело је познати српски пјесник и писац Ненад Грујичић из Новог Сада, саопштено је из Удружења "Бранково коло".

Ову вијест је пренио Савез Срба у Румунији из Темишвара, на чијем челу је Огњан Ристић, српски посланик у парламенту Румуније.

Одлуку о добитнику награде једногласно је донио петочлани жири састављен од српских писаца који живе у Румунији Славомира Гвозденовића, Љубинке Перинац Станков, Предрага Деспотовића, Горана Мракића и Миладина Симоновића.

Међу досадашњим добитницима "Велике базјашке повеље" налазе се Миодраг Павловић, Иван В. Лалић, Љубомир Симовић, Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Бранислав Петровић, Адам Пуслојић, Душко Новаковић, Драган Јовановић Данилов, Злата Коцић, Стеван Тонтић и други.

Свечано уручење високог књижевног признања Срба у расејању "Велика базјашка повеља" Ненаду Грујичићу биће обављено према традицији у Манастиру Базјаш, задужбини Светог Саве, у присуству Његовог преосвештенства епископа темишварског Лукијана и српског свештенства и сународника, у другој половини августа.

Грујичић је позван да учествује на 28. духовно-књижевној манифестацији "Дани преображења Срба у Румунији", која ће бити одржана од 17. до 19. августа у Темишвару у Манастиру Базјаш.

Свечано отварање манифестације и сусрет са овогодишњим добитником "Велике базјашке повење" предвиђено је најприје 17. јула у Генералном конзулату Србије у Темишвару.

На манифестацији ће бити организовано међународно пјесничко вече уз учешће страних и пјесника из српске дијаспоре из Њемачке, Аустрије, Чешке, Мађарске, Србије и других земаља.

Биће приређено и пјесничко вече "Тако су говорили наши преци" у организацији Српског националног вијећа из Црне Горе.

Ненад Грујичић је аутор чувене књиге пјесама "Матерњи језик" (Београд, 1978), као и око четрдесет књига поезије, прозе, огледа, есеја, критика, полемика и антологија.

Добитник је најугледнијих награда са именима Бранка Радичевића, Вука Караџића, Саве Мркаља, Петра Кочића, Васе Пелагића, Павла Марковића Адамова, Милана Ракића, Иве Андрића, Браће Мицић, Скендера Куленовића, Лазара Вучковића и других.

Поезија му је преведeна на двадесетак језика у свету.

Као запажен културни посленик у Србији и региону, Ненад Грујичић је постигао у континуитету значајне резултате на челу "Бранковог кола", које обиљежава успомену на ђело и живот великог пјесника српског романтизма Бранка Радичевића.

Послије школовања у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, Бранко Радичевић је двије године учио филозофију у Темишвару (1841-1843), гдје се данас налазе хумке и земни остаци Бранковог оца Тодора и брата Стевана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана