Nenadu Grujičiću "Velika bazjaška povelja"

Srna
Foto: snimak ekrana/Jutjub

BEOGRAD - Ovogodišnji laureat najvećeg književnog priznanja Srba u Rumuniji i jednog od najvećih u srpskom rasejanju "Velika bazjaška povelja" za ukupno pjesničko i književno đelo je poznati srpski pjesnik i pisac Nenad Grujičić iz Novog Sada, saopšteno je iz Udruženja "Brankovo kolo".

Ovu vijest je prenio Savez Srba u Rumuniji iz Temišvara, na čijem čelu je Ognjan Ristić, srpski poslanik u parlamentu Rumunije.

Odluku o dobitniku nagrade jednoglasno je donio petočlani žiri sastavljen od srpskih pisaca koji žive u Rumuniji Slavomira Gvozdenovića, Ljubinke Perinac Stankov, Predraga Despotovića, Gorana Mrakića i Miladina Simonovića.

Među dosadašnjim dobitnicima "Velike bazjaške povelje" nalaze se Miodrag Pavlović, Ivan V. Lalić, Ljubomir Simović, Matija Bećković, Slobodan Rakitić, Branislav Petrović, Adam Puslojić, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov, Zlata Kocić, Stevan Tontić i drugi.

Svečano uručenje visokog književnog priznanja Srba u rasejanju "Velika bazjaška povelja" Nenadu Grujičiću biće obavljeno prema tradiciji u Manastiru Bazjaš, zadužbini Svetog Save, u prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa temišvarskog Lukijana i srpskog sveštenstva i sunarodnika, u drugoj polovini avgusta.

Grujičić je pozvan da učestvuje na 28. duhovno-književnoj manifestaciji "Dani preobraženja Srba u Rumuniji", koja će biti održana od 17. do 19. avgusta u Temišvaru u Manastiru Bazjaš.

Svečano otvaranje manifestacije i susret sa ovogodišnjim dobitnikom "Velike bazjaške povenje" predviđeno je najprije 17. jula u Generalnom konzulatu Srbije u Temišvaru.

Na manifestaciji će biti organizovano međunarodno pjesničko veče uz učešće stranih i pjesnika iz srpske dijaspore iz Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske, Srbije i drugih zemalja.

Biće priređeno i pjesničko veče "Tako su govorili naši preci" u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore.

Nenad Grujičić je autor čuvene knjige pjesama "Maternji jezik" (Beograd, 1978), kao i oko četrdeset knjiga poezije, proze, ogleda, eseja, kritika, polemika i antologija.

Dobitnik je najuglednijih nagrada sa imenima Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Save Mrkalja, Petra Kočića, Vase Pelagića, Pavla Markovića Adamova, Milana Rakića, Ive Andrića, Braće Micić, Skendera Kulenovića, Lazara Vučkovića i drugih.

Poezija mu je prevedena na dvadesetak jezika u svetu.

Kao zapažen kulturni poslenik u Srbiji i regionu, Nenad Grujičić je postigao u kontinuitetu značajne rezultate na čelu "Brankovog kola", koje obilježava uspomenu na đelo i život velikog pjesnika srpskog romantizma Branka Radičevića.

Poslije školovanja u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, Branko Radičević je dvije godine učio filozofiju u Temišvaru (1841-1843), gdje se danas nalaze humke i zemni ostaci Brankovog oca Todora i brata Stevana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana