Награда "Славитуде" Луки Ивковићу

ГС
Награда "Славитуде" Луки Ивковићу

ПАРИЗ - Регионалну награду "Славитуде" за најбољу збирку пјесама објављену од почетка 2022. године до фебруара 2023. године добио је Лука Ивковић, за збирку "Господар пчела", објављену у издању "Трећег трга".

Чланице жирија Емилија Вучићевић, Станислава Пауновић и Марија Јовичић једногласно су гласале за ову збирку.

- Готово дематеријализован лирски субјект збирке доноси исцрпну дескрипцију којој је највећа предност језик – језик који се прелива из слике у слику, долазећи изван простора истовремено стварајући простор, или пак границе, капије, пролазе међу просторима. Управо "између" и настаје ова збирка: између строге композиције и слојева традиције – од античке и усмене књижевности, преко Ујевића, Батлера, Т. С. Елиота, Јејтса, Песое, до Диздара, Драгојевића и Чолакхоџића – и модерног (пред)осећања времена, одласка и доласка, трајања и пролазности, конструкције и измицања, настанка у језику и нестанка у простору - забиљежила је чланица жирија Емилија Вучићевић.

Аутор је добитник и треће награде на конкурсу Слово Горчина (2021) за рукопис "Гашење гласова" и прве награде наградног конкурса за поезију фестивала "Тргни се! Поезија" и Трећег Трга 2022. за рукопис "Господар пчела", који је похваљен и на прошлогодишњем Горановом прољећу.

- Кроз седам фрагмената о Господару пчела читалац заједно са лирским субјектом испитује могућности мапирања координата властитог идентитета и порекла, кроз интимно, интроспективно понирање на дубине и ширине колективног искуства градитељског импулса – отцепљивања од природе и настанка цивилизације. Лирски субјект се тражи у токовима природе, обликују га магијска бајања сеоских заједница, као и простор предодређен за пролаз формиран већ у замисли грађевине - навела је чланица жирија Станислава Пауновић.

Чланица жирија Марија Јовичић о свом образложењу навела је да Лука Ивковић зна да одабере праве ријечи за суштину коју жели да искаже.

 - Oсећа се ритам, просто се осећа да његова поезија има све што треба да има, поготово у ово време када се свашта назива поезијом. Он има поруку, визију и искуство које заиста вреди пренети публици и његов стил писања заиста може да допринесе култури на веома упечатљив начин. Његове мисли имају ток. Поезија је као мозаик, а он је његов мозаик успешно сложио - наводи она.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана