Nagrada "Slavitude" Luki Ivkoviću

GS
Nagrada "Slavitude" Luki Ivkoviću

PARIZ - Regionalnu nagradu "Slavitude" za najbolju zbirku pjesama objavljenu od početka 2022. godine do februara 2023. godine dobio je Luka Ivković, za zbirku "Gospodar pčela", objavljenu u izdanju "Trećeg trga".

Članice žirija Emilija Vučićević, Stanislava Paunović i Marija Jovičić jednoglasno su glasale za ovu zbirku.

- Gotovo dematerijalizovan lirski subjekt zbirke donosi iscrpnu deskripciju kojoj je najveća prednost jezik – jezik koji se preliva iz slike u sliku, dolazeći izvan prostora istovremeno stvarajući prostor, ili pak granice, kapije, prolaze među prostorima. Upravo "između" i nastaje ova zbirka: između stroge kompozicije i slojeva tradicije – od antičke i usmene književnosti, preko Ujevića, Batlera, T. S. Eliota, Jejtsa, Pesoe, do Dizdara, Dragojevića i Čolakhodžića – i modernog (pred)osećanja vremena, odlaska i dolaska, trajanja i prolaznosti, konstrukcije i izmicanja, nastanka u jeziku i nestanka u prostoru - zabilježila je članica žirija Emilija Vučićević.

Autor je dobitnik i treće nagrade na konkursu Slovo Gorčina (2021) za rukopis "Gašenje glasova" i prve nagrade nagradnog konkursa za poeziju festivala "Trgni se! Poezija" i Trećeg Trga 2022. za rukopis "Gospodar pčela", koji je pohvaljen i na prošlogodišnjem Goranovom proljeću.

- Kroz sedam fragmenata o Gospodaru pčela čitalac zajedno sa lirskim subjektom ispituje mogućnosti mapiranja koordinata vlastitog identiteta i porekla, kroz intimno, introspektivno poniranje na dubine i širine kolektivnog iskustva graditeljskog impulsa – otcepljivanja od prirode i nastanka civilizacije. Lirski subjekt se traži u tokovima prirode, oblikuju ga magijska bajanja seoskih zajednica, kao i prostor predodređen za prolaz formiran već u zamisli građevine - navela je članica žirija Stanislava Paunović.

Članica žirija Marija Jovičić o svom obrazloženju navela je da Luka Ivković zna da odabere prave riječi za suštinu koju želi da iskaže.

 - Oseća se ritam, prosto se oseća da njegova poezija ima sve što treba da ima, pogotovo u ovo vreme kada se svašta naziva poezijom. On ima poruku, viziju i iskustvo koje zaista vredi preneti publici i njegov stil pisanja zaista može da doprinese kulturi na veoma upečatljiv način. Njegove misli imaju tok. Poezija je kao mozaik, a on je njegov mozaik uspešno složio - navodi ona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana