Награда „Алекса Шантић“ Ивану Негришорцу, предсједнику Матице Српске

ГС
Награда „Алекса Шантић“ Ивану Негришорцу, предсједнику Матице Српске

МОСТАР - Свечаном додјелом Књижевне награде ''Алекса Шантић'' у Мостару је затворено 102. издање традиционалне културне манифестације Шантићеве вечери поезије, којом се у пјесниковом родном граду чува сјећање на његов лик и дјело.

Награда у Шантићевом родном граду уручена је Ивану Негришорцу из Новог Сада за књигу пјесама „Огледало ока недремана“ уз пригодну свечаност у Владичанском двору у Мостару, гдје је откривено и то да се иза књижевног имена Иван Негришорац „крије“ Драган Станић,  професор Филозофског факултета у Новом Саду и предсједник Матице Српске.

-Ово је огромна част за мене јер је Алекса Шантић пјесник који нас је у различитим периодима знао озарити. Доживљавали смо га и док смо били дјеца. Улазили у свијет његове елегије и тужних пјесама које је знао сачинити. Имао је тематску ширину за све старосне категорије. Мали је број пјесника био такве оријентације - рекао је Негришорац.

Манифестација је према ријечима предсједнице СПКД „Просвјета“ Сање Бјелица Шаговновић, и ове године имала међународни карактер уз низ садржаја на које, како је рекла, могу бити поносни,преноси Анадолија.

-.Алекса Шантић је на најљепши начин опјевао овај град Мостар. „Просвјета“ и „Гусле“ настоје очувати сјећање на његов лик и дјело, док му се Мостар на најбољи начин настоји одужити за све што је за њега чинио - казала је Бјелица  Шаговновић.

Књижевна награда ''Алекса Шантић'' за најбољу књигу поезије издану на српском језику и језицима јужних Словена или за животно дјело сваке треће године додјељују Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ Мостар, пише Кликс.

Одлуку о овогодишњем добитнику донио је стручни жири у саставу пјесник Перо Зубац, пјесник Ђорђо Сладоје и професор Владан Бартула. Књижевну награду „Алекса Шантић“ установила је Скупштина општине Мостар 1968. године поводом стогодишњице рођења пјесника Алексе Шантића.

СПКД „Просвјета“ и ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ Мостар су заштитили ову награду у Институту за интелектуалну својину БиХ, а Управни одбор „Просвјете“ је, на својој сједници од 30. јануара 2012. године, донио нову одлуку, као и Правилник о додјели ове престижне пјесничке награде.

До сада је 14 пјесника добило ову награду, и то Скендер Куленовић (1969), Весна Парун (1972), Оскар Давичо (1975), Енвер Ђерћеку (1978), Александар Вучо (1981), Стеван Тонтић (1984), Богумил Ђузел (1987), Стеван Раичковић (1992), Рајко Петров Ного (2006), Веселин Гатало (2007), Ђорђо Сладоје (2009), Дара Секулић (2012), Перо Зубац (2015) и Луко Паљетак (2018).

Овогодишње 102. издање Шантићевих вечери поезије које је одржано од 4. до 16. октобра у организацији Српског просвјетног и културног друштва Просвјета градски одбор Мостар и Српског културног друштва Гусле отворила је Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић.Дио програма одржан је у Невесињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана