Nagrada „Aleksa Šantić“ Ivanu Negrišorcu, predsjedniku Matice Srpske

GS
Nagrada „Aleksa Šantić“ Ivanu Negrišorcu, predsjedniku Matice Srpske

MOSTAR - Svečanom dodjelom Književne nagrade ''Aleksa Šantić'' u Mostaru je zatvoreno 102. izdanje tradicionalne kulturne manifestacije Šantićeve večeri poezije, kojom se u pjesnikovom rodnom gradu čuva sjećanje na njegov lik i djelo.

Nagrada u Šantićevom rodnom gradu uručena je Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada za knjigu pjesama „Ogledalo oka nedremana“ uz prigodnu svečanost u Vladičanskom dvoru u Mostaru, gdje je otkriveno i to da se iza književnog imena Ivan Negrišorac „krije“ Dragan Stanić,  profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsjednik Matice Srpske.

-Ovo je ogromna čast za mene jer je Aleksa Šantić pjesnik koji nas je u različitim periodima znao ozariti. Doživljavali smo ga i dok smo bili djeca. Ulazili u svijet njegove elegije i tužnih pjesama koje je znao sačiniti. Imao je tematsku širinu za sve starosne kategorije. Mali je broj pjesnika bio takve orijentacije - rekao je Negrišorac.

Manifestacija je prema riječima predsjednice SPKD „Prosvjeta“ Sanje Bjelica Šagovnović, i ove godine imala međunarodni karakter uz niz sadržaja na koje, kako je rekla, mogu biti ponosni,prenosi Anadolija.

-.Aleksa Šantić je na najljepši način opjevao ovaj grad Mostar. „Prosvjeta“ i „Gusle“ nastoje očuvati sjećanje na njegov lik i djelo, dok mu se Mostar na najbolji način nastoji odužiti za sve što je za njega činio - kazala je Bjelica  Šagovnović.

Književna nagrada ''Aleksa Šantić'' za najbolju knjigu poezije izdanu na srpskom jeziku i jezicima južnih Slovena ili za životno djelo svake treće godine dodjeljuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“ Mostar, piše Kliks.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u sastavu pjesnik Pero Zubac, pjesnik Đorđo Sladoje i profesor Vladan Bartula. Književnu nagradu „Aleksa Šantić“ ustanovila je Skupština opštine Mostar 1968. godine povodom stogodišnjice rođenja pjesnika Alekse Šantića.

SPKD „Prosvjeta“ i GO Mostar i SPKUD „Gusle“ Mostar su zaštitili ovu nagradu u Institutu za intelektualnu svojinu BiH, a Upravni odbor „Prosvjete“ je, na svojoj sjednici od 30. januara 2012. godine, donio novu odluku, kao i Pravilnik o dodjeli ove prestižne pjesničke nagrade.

Do sada je 14 pjesnika dobilo ovu nagradu, i to Skender Kulenović (1969), Vesna Parun (1972), Oskar Davičo (1975), Enver Đerćeku (1978), Aleksandar Vučo (1981), Stevan Tontić (1984), Bogumil Đuzel (1987), Stevan Raičković (1992), Rajko Petrov Nogo (2006), Veselin Gatalo (2007), Đorđo Sladoje (2009), Dara Sekulić (2012), Pero Zubac (2015) i Luko Paljetak (2018).

Ovogodišnje 102. izdanje Šantićevih večeri poezije koje je održano od 4. do 16. oktobra u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta gradski odbor Mostar i Srpskog kulturnog društva Gusle otvorila je Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.Dio programa održan je u Nevesinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana