Милан Ракуљ одржао поетски час

И.Б.
Милан Ракуљ одржао поетски час

БАЊАЛУКА - Бањалучки пјесник Милан Ракуљ одржао је данас поетски час ученицима првог разреда Електротехничке школе "Никола Тесла" Бањалука у оквиру "Дана читања", који су дио овогодишње кампање "Читајмо заједно" Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Ракуљ је изразио задовољство јер има прилику бити дио кампање, те дати допринос популаризацији књижевности и читања међу младима, саопштено је из ресорног министарства.

"Још ми је драже што сам позван у школу у којој сам почео да пишем поезију, гдје сам и написао неке од пјесама које су објављене у књизи жГлуви путникж", рекао је Ракуљ.

Ракуљ је ученицима говорио анегдоте о свом животном и пјесничком путу кроз друштвено ангажоване и љубавне стихове, успут појашњавајући друштвене околности које су га пратиле, како на локалном, тако и на глобалном нивоу.

Бираним стиховима из збирке "Поезија у костима" говорио је о својим искушењима, стремљењима и најдубљим емоцијама, те охрабривао ученике да читају и у књижевности траже одговоре.

Велику пажњу изазвала је пјесма "Деведесет друга" из најновије награђене збирке поезије "Разгледнице из Трећег свијета", као и пјесма посвећена мајци "Доказ постојања".

Ракуљ је своју књигу поклонио школској библиотеци, док је три књиге намијенио ученицима који имају бар једну јединицу.

"Увијек се књиге поклањају најбољим ученицима и зато желим да своје књиге поклоним онима са лошијим успјехом да их охрабре, јер се њих ријетко сјетимо", рекао је Ракуљ.

Ракуљ је, осврћући се на поетски час који су пратили аплаузи, истакао, поучен сопственим примјером, да међу ученицима електротехничких школа сигурно има будућих студената српског језика и књижевности или било којег другог одсјека на филолошком факултету и да њима овакви часови значе много.

Директор Електротехничке школе Бањалука Ирина Чавић пожељела је добродошлицу Ракуљу и изразила задовољство што је за поетски час изабрана баш ова школа у којој се, без обзира на то што је техничка, његује читање.

Инспектор-просвјетни савјетник за наставу из српског језика и књижевности Силва Добраш сматра да данашњим ученицима треба са много више напрегнућа приближити литературу него што је то било прије десет или петнаест година.

Кампању "Читајмо заједно" Министарство просвјете и културе Републике Српске организује већ пету годину с циљем популаризације књижевности, његовања културе читања и развоја читалачке публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана