Milan Rakulj održao poetski čas

I.B.
Milan Rakulj održao poetski čas

BANjALUKA - Banjalučki pjesnik Milan Rakulj održao je danas poetski čas učenicima prvog razreda Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Banjaluka u okviru "Dana čitanja", koji su dio ovogodišnje kampanje "Čitajmo zajedno" Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Rakulj je izrazio zadovoljstvo jer ima priliku biti dio kampanje, te dati doprinos popularizaciji književnosti i čitanja među mladima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Još mi je draže što sam pozvan u školu u kojoj sam počeo da pišem poeziju, gdje sam i napisao neke od pjesama koje su objavljene u knjizi žGluvi putnikž", rekao je Rakulj.

Rakulj je učenicima govorio anegdote o svom životnom i pjesničkom putu kroz društveno angažovane i ljubavne stihove, usput pojašnjavajući društvene okolnosti koje su ga pratile, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Biranim stihovima iz zbirke "Poezija u kostima" govorio je o svojim iskušenjima, stremljenjima i najdubljim emocijama, te ohrabrivao učenike da čitaju i u književnosti traže odgovore.

Veliku pažnju izazvala je pjesma "Devedeset druga" iz najnovije nagrađene zbirke poezije "Razglednice iz Trećeg svijeta", kao i pjesma posvećena majci "Dokaz postojanja".

Rakulj je svoju knjigu poklonio školskoj biblioteci, dok je tri knjige namijenio učenicima koji imaju bar jednu jedinicu.

"Uvijek se knjige poklanjaju najboljim učenicima i zato želim da svoje knjige poklonim onima sa lošijim uspjehom da ih ohrabre, jer se njih rijetko sjetimo", rekao je Rakulj.

Rakulj je, osvrćući se na poetski čas koji su pratili aplauzi, istakao, poučen sopstvenim primjerom, da među učenicima elektrotehničkih škola sigurno ima budućih studenata srpskog jezika i književnosti ili bilo kojeg drugog odsjeka na filološkom fakultetu i da njima ovakvi časovi znače mnogo.

Direktor Elektrotehničke škole Banjaluka Irina Čavić poželjela je dobrodošlicu Rakulju i izrazila zadovoljstvo što je za poetski čas izabrana baš ova škola u kojoj se, bez obzira na to što je tehnička, njeguje čitanje.

Inspektor-prosvjetni savjetnik za nastavu iz srpskog jezika i književnosti Silva Dobraš smatra da današnjim učenicima treba sa mnogo više napregnuća približiti literaturu nego što je to bilo prije deset ili petnaest godina.

Kampanju "Čitajmo zajedno" Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizuje već petu godinu s ciljem popularizacije književnosti, njegovanja kulture čitanja i razvoja čitalačke publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana