Маргарет Етвуд и Бернардин Еваристо дијеле Букерову награду

Tanjug
Маргарет Етвуд и Бернардин Еваристо дијеле Букерову награду

Канадска књижевница Маргарет Етвуд и британска списатељица Бернардин Еваристо подијелиле су овогодишњу Букерову награду, упркос правилима која не дозвољавају два побједника.

Предсједник жирија Питер Флоранс изјавио је да петоро чланова жирија "једноставно није могло да се одлучи" између дистопијског трилера Етвудове "Тестаменти" и калеидоскопа црних женских прича "Дјевојчица, жена, друга" Бернардин Еваристо.

Он је истакао да је, делимично инспирисан протестима покрета Побуна против изумирања одржаног у близини одржавања додјеле награда у Лондону, жири одбио захтјеве да не може да изабере више од једног добитника.

"Наш консензус је наша одлука да се подсмјехнемо правилима. Мислим да се закони не крше, а да се правила могу прилагођавати околностима", рекао је Флоранс.

Организатори, међутим, то не виде на исти начин, па је Габи Вуд, директорка за књижевност Фондације Букерове награде, рекла да су старатељи фонда више пута рекли члановима жирија да не могу да именују два побједника али да су они у суштини организовали сједницу у соби жирија док су се расправе развачиле по пет сати.

Вудова је инсистирала на томе да одлука жирија неће "поставити преседан", што значи да ће Етвудова и Еваристоова подијелити новчани износ од 50.000 фунти (63.000 долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана