“Лучини књижевни сусрети” привукли велики број љубитеља писане ријечи

Срна
“Лучини књижевни сусрети” привукли велики број љубитеља писане ријечи

ВЛАСЕНИЦА - Манифестација “Лучини књижевни сусрети” отворена је вечерас у Народној библиотеци у Власеници промоцијом књиге “Христова јагњад” аутора Аћима Тодоровића.

Тодоровић је рекао новинарима да је књига “Христова јагњад” збирка поезије комбинована са историјским прозним текстовима одређених догађаја и страдања српског народа у 20. вијеку, као и да је у књизи користио неке историјске страдалничке ситуације.

“Написао сам жСонетни вијенацж посвећен јасеновачким мученицима, поменуо Рогосију гдје се налази спомен-обиљежје за 29 погинулих бораца Војске Републике Српске, Корићку јаму, Пребиловце, бомбардовање Србије, жОлујуж и многа друга стратишта”, навео је Тодоровић, који је предсједник власеничког Књижевног клуба “Луча”.

Тодоровић је рекао да је Удружење књижевника из Србије “Сунчани брег”, додијелило прву награду књизи “Христова јагњад”, за најбољу књигу у овој години.

“Надам се да ће ова књига у будућности добити велики значај код српског народа”, навео је Тодоровић.

Један од рецензената професор Миомир Милинковић из Београда изјавио је да је са становишта књижевне историје, књига документарна грађа, свједочанство о историји и страдању српског народа и српске голготе током 20. вијека, од Првог свјетског рата па до сада.

“Аутор је овом књигом стао у ред великих пјесника који су овјековјечили голготу српског народа, као што су Десанка Максимовић, Бранко Ћопић, Скендер Куленовић и други. Књига која је вриједна пажње”, рекао је Милинковић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, који је финансијски помогао издавање књиге и вечерас званично отворио “Лучине књижевне сусрете”, истакао је овакав документ треба да оде у историју јер се овдје ради о страшним страдањима Срба.

“Из књиге може да се извуче поука која ће оставити дубок траг у сваком појединцу, јер описује оно што никада не смијемо заборавити, а то је наша историја која је била прилично тешка, гдје се српски народ патио да би опстао”, рекао је Краљевић.

Аћим Тодоровић до сада је награђен бројним признањима и наградама у Републици Српској, Србији и Словенији.

Манифестација “Лучини књижевни сусрети” завршава се сутра посјетом гробљу бораца Шумадијске дивизије погинулих у Првом свјетском рату на планини Јавор код Власенице, гдје ће бити одржан историјски час, након тога планирана је посјета манастиру Ловница у Шековићима, те књижевно вече у Народној библиотеци.

Покровитељ манифестације су општина Власеница и начелник Мирослав Краљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана