Лејла Мотли најмлађа особа икад номинована за "Букера"

Танјуг
Лејла Мотли најмлађа особа икад номинована за "Букера"

ЛОНДОН - Двадесетогодишња Американка Лејла Мотли је најмлађа особа икад новинована за престижну Букерову награду за најбољи роман на енглеском језику, пренио је магазин Вог на свом интернет порталу.

Занимљиво је да међу 13 аутора који су номиновани за ову престижну британску награду на пољу књижевности, од 169 пријављених, налазе се и двије особе, од којих је једна најстарија, а друга најмлађа које су икада биле у најужем кругу кандидата.

Најмлађа Лејла Мотли номинована је за свој дебитански роман "Ноћно пузање", који је добио похвале и од признатих књижевника Дејва Егерса и Рут Озеки.

Роман "Ноћно пузање" нашао се и на листи Опре Винфри за њен читалачки клуб.

Најстарији је Алан Гарнер, који је номинован за роман ""Treacle Walker"".

На листи за овогодишњу награду нашла су се још два дебија "Maps Of Our Spectacular Bodies" Medi Mortimer i "After Sappho" Selbi Vin Švarc.

У најужем избору су и следећа издања: "The Colony" Odri Magi, "Glory" Novajolet Bulavajo, "Small Things Like These" Kler Kigan, "Case Study" Grem Makre Barnet, "The Trees" Persival Everet, "Trust" Hernan Dijaz, "The Seven Moons of Maali Almeida" Šiha Karunatilaka, "Oh William" Elizabet Straut i "Booth" Karen DŽon Fauler.

Букерова награда је једна од најпрестижнијих књижевних награда на свијету. Додељује се сваке године за најбољи роман на енглеском језику, а за њу конкуришу аутори из земаља Комонвелта и Републике Ирске.

Добитник ове награде у 2021. години је јужноафрички писац Дејмон Галгут за роман "Обећање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана